avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC Luna aferenta tatalui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC Luna aferenta tatalui

Vreau sa ma intorc pe1 septembrie la munca (CCC-ul meu de 2 ani se termina pe 15 ianuarie 2017). Tatal ar trebui sa intre in luna lui de concediu la 1 septembrie.

Am nelamuriri in ceea ce priveste luna de concediu aferenta tatalui:

1. Daca la data la care depune dosarul, este angajat pe o perioada determinata de 3 luni, angajatorul are dreptul sa ii refuze acest concediu de o luna?

2. Care ar fi cuantumul indemnizatiei pe care o va lua tatal? va fi suma pe care o primea mama sau depinde de venitul lui? (el are salariul in jur de 1000 ron, sa inteleg cu noua lege i s-ar cuveni o indemnizatie de 1063 ron sau cuantumul indeminzatiei mele de 1200 Ron?)

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ecaterina I.
Cel mai recent răspuns: Ronique , utilizator 16:25, 14 Ianuarie 2020
1. Daca la data la care depune dosarul, este angajat pe o perioada determinata de 3 luni, angajatorul are dreptul sa ii refuze acest concediu de o luna?


OUG 111/2010
art.25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului
prevăzut la art. 2 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
.....

art. 26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2) şi art. 25 şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.


2. Care ar fi cuantumul indemnizatiei pe care o va lua tatal? va fi suma pe care o primea mama sau depinde de venitul lui? (el are salariul in jur de 1000 ron, sa inteleg cu noua lege i s-ar cuveni o indemnizatie de 1063 ron sau cuantumul indeminzatiei mele de 1200 Ron?)



Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.(1063 lei).

In speta, se iau in considerare veniturile nete obtinute de tata.
1. Tatal copilului poate sa stea in concediu crestere copil (CCC) pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune ca celuilalt parinte ii este rezervata cel putin o luna din CCC, deci poate sa opteze pentru mai multe luni de CCC.
Multumesc frumos!
buna ziua, daca tatal tb sa stea minim o luna, asta inseamna ca poate sta deci ultimele 2 luni pana face copilul 2 ani, incasand astfel indemnizatia 2 luni? daca mama se intoarce cu 60 de zile inainte de implinirea celor 2 ani, tatal va primi indemnizatia pana la 2 ani? iar stimulentul de insertie al mamei, se vireaza luand in calcul prima luna de munca, cumulandu-se deci cu indemnizatia primita de tata, sau se va vira dupa cele 60 de zile si incetarea indemnizatiei primita si de tata?
1. Da, tatal poate solicita CCC mai mult de o luna.

2. - Daca tatal copilului intra in CCC in ultimele doua luni (23 si 24) mama copilului poate beneficia de stimulentul de insertie dupa ce termina tatal CCC.
- Nu se poate beneficia in acelasi timp si de indemnizatie pentru CCC (tatal) si de stimulent de insertie (mama).
- Conditia pentru ca mama sa beneficieze de stimulentul de insertie pana implineste copilul 3 ani este ca ea sa reia activitatea cu cel putin 60 de zile inainte de a implini copilul 2 ani.

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie 2016 smileylory smileylory Buna. Daca fiica mea implineste 2 ani in decembrie 2016, iar sotul nu isi va lua ultima luna \"concediul tatalui\", pentru a beneficia de stimulentul de ... (vezi toată discuția)
B twiny twiny Buna ziua, Sunt in concediu de crestere copii si in curand ma reintorc la serviciu, intrebarea este cand? Perioada de concediu pt care am optat este de 2 ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)