avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... B
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

B

Buna ziua,

Sunt in concediu de crestere copii si in curand ma reintorc la serviciu, intrebarea este cand?
Perioada de concediu pt care am optat este de 2 ani, copii nascuti in data de 10.02.2015.
Pt a beneficia de stimuletul de insertie pt inca un an, adica, pana vor implinii copii varsta de 3 ani dupa noua lege, cand trebuie sa revin la serviciu tinand cont si de luna obligatorie pt tata?
Luna obligatorie pt tata poate fi inclusa in cele 60 zile necesare revenirii la munca pt mama, adica 09.12.2016?

Multumesc.x`2
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:17, 24 Septembrie 2016
Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci, fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, se reduce durata CCC pentru mama cu o luna de zile.
In speta, se va reveni la munca de catre mama incepand cu 11.01.2017.

Daca tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci durata CCC pentru mama inceteza in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani.
In speta, mama va reveni la munca incepand cu data de 11.02.2017.

Art. 7 OUG 111/2010
(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art.3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
(2) Pentru persoanele care obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste astfel:
a) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu handicap, fara a beneficia in aceasta perioada de prevederile art. 31 alin. (1) si (2).
....

Asadar, daca veti reluati activitatea cu cel putin 60 de zile inainte de a implini copilul 2 ani veti beneficia de stimulentul de insertie pana implineste copilul 3 ani, indiferent daca tatal copilului intra sau nu cel putin o luna in CCC.

In speta, va trebui sa va reluati activitatea inainte de 10.12.2016.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie puni puni buna ziua. as dori sa stiu daca o mama care obtine venituri din activitati liber profesioniste (coafeza) are dreptul la concediu de ingrijirea copilului si de ... (vezi toată discuția)
Crestere copil pana la 2 ani oanca oanca buna ziua, as vrea si eu sa stiu: daca optez pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani si ma intorc la munca inainte de 1 an, m-ai primesc indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Ccc luna aferenta tatalui CATIS CATIS Vreau sa ma intorc pe1 septembrie la munca (CCC-ul meu de 2 ani se termina pe 15 ianuarie 2017). Tatal ar trebui sa intre in luna lui de concediu la 1 ... (vezi toată discuția)