avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia minim garantata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia minim garantata

buna ziua , am si eu o intrebare : daca mama mea a lucrat 3 ani si acum are varsta pensionarii , poate beneficia de pensia minim garantata ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:37, 19 August 2009
Beneficiaza, indiferent de data inscrierii la pensie in conditiile art. 2 din OUG nr. 6/2009
Nu, pentru ca mama dvs. nu are calitatea de pensionar si nici nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie, intrucat nu are stagiul minim de cotizare. Aveti, mai jos, prevederile art. 2 din O.U.G. nr. 6/2009.

Art. 2 - (1) Beneficiaza de pensia sociala minima garantata pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
(2) Pensia sociala minima garantata se determina ca diferenta intre nivelul prevazut la art. 1 si nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat in plata, stabilit in conformitate cu Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre venitul minim, cu riscul de a ma repeta... ioana1985 ioana1985 Buna ziua, Am o matusa de 65 de ani care nu are nici un venit. Nu a fost niciodata casatorita si nici nu traieste in concubinaj. Traieste la tara si nu a ... (vezi toată discuția)
Pensia sociala garantata de stat andreea drugan andreea drugan Am si eu o intrebare bunica mea (77 ani)nu are nici un venit ar putea beneficia de aceasta pensie sociala? Daca da ar putea cineva sa imi spuna care sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie minima sociala Gurzun Vasilica Gurzun Vasilica Mama mea e nascuta in 1954 pe 1 August are 65 de ani si nu beneficiaza de nici un ajutor sau pensie.. Are numai 7 ani lucrati la C.A.P si doi ani platiti...in ... (vezi toată discuția)