avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fortata si reangajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fortata si reangajare

Buna ziua, am urmatoarea situatie , si daca se poate sa ma ajutati, cumnatul meu lucreaza la [editat], si dupa cum stiti , in aceste supermarketuri, lucratorii sunt abuzati psihic foarte mult, el a sters data expirarii la niste cartofi congelati si a pus si o bulina cu vanzare accelerata,o cumparatoare a vazut, a facut un pic de tam -tam, iar sefa de magazin lA OBLIGAT SA ISI DEA DEMISA, ptr ca daca nu face asta , are ea grija sa ii fabrice altceva mult mai rau, Normal de frica si-a dat demisia, dupa 2 zile , vorbind cu districta aceasta a intrebat de ce nu a fost trimis la comisie,cum era normal, si ii spune sa revina la servici, ptr ca demisia nu o sa fie aprobata, eu inteleg ca a gresit, si i-a fost frica, dar acum vor sa il angajeze , dupa 10 ani de munca in acelasi magazin, ca incepator, adica sa isi piarda toate sporurile, intrebarea mea este, ce poate face el, si cum sa depaseasca acest abuz,ptr ca este un abuz, si sa benefeicieze de toate sporurile dinainte, acesti asa zisi sefi pe care ii are acest super market nu pot fi trasi la raspundere? Multumesc ptr ajutor
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2016
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:24, 12 Iulie 2016
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. In speta, cred ca reangajarea are un scop ascuns .. probabil ca vor sa-l concedieze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

demisie forțată. bună dimineața! lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, ... cristina1975 cristina1975 Bună dimineața! Lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, eu si colega mea, ca din ianuarie inchid magazinul. Problema este ca vîr sa ne oblige ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. am. un ... Diana Mih Diana Mih Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. Am. Un șef de departament care și a adus un om(cunoștință) care zice el m ar înlocui. I am zis ca ... (vezi toată discuția)
Contracte de munca bufnice1987 bufnice1987 buna ziua,am o nelamurire...m am angajat de 2 luni intr o fabrica,toate bune si frumoase,de o saptamana ne a schimbat seful de echipa care nu ne da voie nici ... (vezi toată discuția)