avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ucidere din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ucidere din culpa

O persoana si-a ingradit locul unde pastea 2 vaci cu gard electric prin impulsuri de curent autorizat si cu sarma ghimpata. Dar vacile rupea gardul electric si sarma ghimpata si ieseau afara din locul de pasunat. Un vecin, i-a spus propietarului sa bage sarma de la gard in priza la 220v ca asa face si el iar vacile nu o sa mai rupa gardul ca se curenteaza si se sperie. Dupa circa 2 zile o alta vecina care are un handicap grav de nevazator si cu insotitor, a fost scapata de sub supraveghere si s-a dus la locul unde se afla gardul punand mana pe firul de curent fapt pentru care s-a electrocutat decedand la locul faptei fiind gasita de alte persoane dupa circa 2 ore. Fac mentiunea ca propietarul gardului electric a anuntat vecinii ca a pus curent 220v pe sirma dar nu a pus placute avertizoare.
Invinuitul in cauza poate beneficia de circumstante atenuante avana in vedere ca decedata era nevazatoare si scapata de sub supraveghere ? Poate obtine o condamnare cu suspendare avand in vedere ca este unic intretinator al familiei sale, sotia cu handicap gr II iar cei doi copii minori de 1 an respectiv 3 ani au probleme si ei cu handicapul iar invinuitul nu a avut nici o abatere penala.
Va scriu acestea pentru ca invinuitul i-mi este fin iar in acest moment este retinut pentru 24 de ore urmand cred propunerea pentru arestare preventiva.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:06, 15 Iulie 2016
cyan a scris:

Motivele invocate nu pot constitui circumstante atenuante.
Fapta a fost premeditata, nu a fost un accident.
Chiar daca proprietarul a anuntat vecinii acesta nu avea dreptul sa alimenteze gardul la o tensiune care poate avea drept rezultat decesul.

Nu se poate considera ca fapta a fost premeditata.
Ar cam fi vorba de ucidere din culpa sau de omor cu intenție indirecta.
E posibil sa îl încadreze pe omor, caz în care nu se mai poate ajunge la o pedeapsa cu suspendare.

În speță însă nici plăcuțele de avertizare nu ajutau dacă persoana era nevăzătoare.

Am avut un client care foarte greu a inteles sa nu procedeze la fel.
I-am explicat aproape o ora și de abia a acceptat sa nu pună gard electrificat.
El era supărat ca veneau hoții și tot furau din curtea lui.
Cred ca am folosit un termen nepotrivit, am vrut sa spun ca fapta a fost savarsita constient iar consecintele sau riscurile puteau fi prevazute.
Atingerea unui obiect neprotejat la 220 V conduce in mod inevital la deces.
Eu zic ca se va retine omor, iar in ceea ce priveste latura subiectiva, intentia indirecta, nu vad posibila o pedeapsa cu suspendarea.

Sunt șanse mari sa fie asa...

Deși prin asemănare un conducător auto care merge cu 100 km pe ora pe la trecerea de pietoni e inculpat pe ucidere din culpa...
Poate ca va avea noroc și își va angaja avocat foarte bun și va ajunge la încadrare pe ucidere din culpa.

Marea problema este ca acum nu se mai poate ajunge la pedeapsa cu suspendare chiar dacă este omor prin imprudenta ca sa folosesc încadrare juridica din dreptul anglo-saxon...încadrare juridica care nu exista în dreptul penal roman...

O pedeapsa cu suspendare poate ca nu ar fi chiar injustă într-un astfel de caz...
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelămurire împrejmuire teren Dyppie Dyppie Buna ziua, Am cateva intrebari referitoare la imprejmuirea cu un banal gard de plasa de sarma a unui teren intravilan dar care sa contina si sarma lamata ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor sau nu? sadkid sadkid Buna ziua , Rog sa ma ajutati cu un sfat... Am un prieten, care in urma cu 3 ani a fost agresat inpreuna cu alte persoane de un vecin un pic ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre omor si ucidere din culpa sucila sucila care este diferenta intre omor si omor din culpa,mama mea a necedat in timpul unui incendiu care sa extins la mansarda ei de la un cos de fum din vecinatate,in ... (vezi toată discuția)