avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii 105 zile de medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

105 zile de medical

Buna ziua. Ma ocup de partea administrativa a unei firme. Am o angajata care este de 105 zile in medical si imi aduce in continuare, vorbindu-mi de sus. Eu sunt obligat de lege sa ii dau acea indemnizatie lunara. Intrebarea mea este: daca ea are acea cunostinta care ii da medical pentru episod depresiv in continuare, eu sunt obligat sa ii dau indemnizatia si dupa ce trec cele 183 de zile?#-o

Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 09:15, 22 Iulie 2016
Art. 14. din Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate spune:

(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.
Incepand cu ziua 91 de concediu medical, certificatele medicale trebuie sa aiba viza medicului expert de asigurari sociale. Ati verificat existenta vizei?

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.


Daca aveti suspiciuni privind modul de eliberare a certificatelor medicale, puteti face o sesizare la casa de sanatate.

OUG nr. 158/2005:

ART. 51
(1) Controlul modului de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical se realizează de către echipe formate din personal din cadrul serviciilor specializate din structura CNAS, respectiv a caselor de asigurări de sănătate. În cazuri justificate, CNAS, respectiv casele de asigurări de sănătate, cooptează reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii Publice sau ai direcţiilor de sănătate publică şi ai direcţiilor medicale ori ai structurilor similare din ministerele şi instituţiile din administraţia publică centrală cu reţea sanitară proprie.
(2) Controlul se realizează ca urmare a sesizării casei de asigurări de sănătate de către plătitori, precum şi prin sondaj, la iniţiativa autorităţilor abilitate să realizeze controlul.
(3) Controlul privind respectarea obligaţiilor prevăzute în convenţiile încheiate de către medicii curanţi cu casele de asigurări de sănătate se efectuează de către organele de control ale CNAS, respectiv ale caselor de asigurări de sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vizare certificat medical la solicitarea angajatorului ContSters68307 ContSters68307 Imi puteti spune va rog daca angajatorul este indreptatit sa solicite vizarea unui CM, emis de catre un specialist care are deja viza acestuia si a medicului ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru cancer ManuelIonescu ManuelIonescu Buna ziua. Sotia a fost operata de cancer tiroidian - cod 14 - . De la serviciu i s-a spus ca poate beneficia de concediu medical de 90 zile dupa care se ... (vezi toată discuția)
Problema concediu medical vasile2013 vasile2013 Problema este in felul urmator: ce credeti ca trebuie sa faca angajatorul in conditiile in care un angajat vine, dupa expirarea celor 90 de zile de concediu ... (vezi toată discuția)