avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti care e durata legala a preavizului? Caz concret : sotia mea a gasit un nou loc de munca si doreste sa faca cerere de preaviz incepand din 16.07.2016.,iar de la data de 01.08.2016.este programata in concediu de odihna.Daca isi depune demisia e obligatoriu preavizul? Trebuie sa renunte la CO si care este data pana la care ar trebui sa lucreze? Va multumesc si va doresc o zi frumoasa !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:29, 15 Iulie 2016
1. Termenul de preaviz in caz de demisie este cel prevazut in c.i.m. sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

In speta, daca in c.i.m. sotia dvs are prevazut un termen de preaviz de 15 zile , atunci aceasta este perioada de preaviz.

2. Efectuarea preavizului nu este obligatorie, insa nerespectarea termenului de preaviz constituie abatere disciplinara, iar angajatorul putand aplica una dintre sanctiunile disciplinare prevazute de Codul Muncii, inclusiv cea a desfacerii disciplinare a c.i.m .

3. Pe durata preavizului se poate lua concediu de odihna. Durata preavizului se lua in calcul la stabilirea zilelor de Co aferente perioadei lucrate.

CO nu suspenda durata preavizului.

4. La incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani , potrivit art.146 alin.3 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz MOKUSKA MOKUSKA In contractul de munca am trecuta perioada de preaviz de 30 de zile din care eu pot sa ma mai prezint la locul de munca doar 19. Am nevoie de acordul ... (vezi toată discuția)
Demisie, preaviz, rest de concediu de 15 zile. monahelenus monahelenus In cazul in care se doreste depunerea demisiei este obligatoriu termenul de 20 de zile de preaviz daca exista un numar de 15 zile de concediu neefectuat? ... (vezi toată discuția)
Demisie fara respectarea preavizului. Mircic Mircic Buna seara. Va rog sa-mi spuneti ce se poate intimpla in cazul in care DEMISIONEZ si nu respect conditiile de preaviz (nu ma prezint la serviciu sau nu execut ... (vezi toată discuția)