avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Noua Lege de Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Noua Lege de Pensionare

Buna ziua.
Am depus cererea mea pentru pensionare anticipata la sfarsitul lunii mai.
Nu am primit inca decizia.Sunt nascuta in anul 1956 si am 39 de ani vechime pe campul muncii,legal ar trebui sa ies in pensie in 17 mai 1917.Sunt nascuta la Targu Mures,si am trait 44 de ani in Targu Mures.
Doresc sa aflu daca ma incadrez in noua lege de pensionare si daca e valabil ca se reduce termenul de pensionare cu 2 ani si in cazul meu.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:55, 25 Iulie 2016
Nu beneficiate de noua lege. Pentru a beneficia de aceasta trebuie sa faceti o cerere de retragere a cererii de pensionare depusa si in urmatoarea zi sa va depuneti din nou o alta cerere de pensionare.
1. Dvs. puteti beneficia de urmatoarea prevedere din Legea 2638/210 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 65
...
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
...

Art. 103
...
(4) Cererea de pensionare, depusa conform prevederilor alin. (2) sau (3), poate fi retrasa de persoana care a depus-o, pana la emiterea deciziei de pensionare.
...

2. Ar trebui sa faceti cerere de retragere a cererii de pensionare si sa o depuneti din nou apoi.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua
Va rog frumos sa-mi spuneti ce tip de cerere trebuie completat pentru recalcularea pensiei potrivit noii legi?Am primit decizia cu data de 14.07.2016,dar cum sunt nascuta in Targu Mures si am trait 44 ani la Targu Mures,doresc sa cer recalcularea pensiei,potrivit legii 2638/210 Art.65
Acum va aflati in urmatoarea situatie:


Legea 263/2010

Articolul 106



(3) In termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului.


Nu exista un anume model de cerere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea art. 65, alin. (5) din legea 263/2010, asa cum a fost modificat de legea 142/2016 fgg fgg Buna ziua! A-si vrea sa va intreb in conditiile art 65 alin 5 din legea 142/2016 ,fiind locuitor al orasului Targu Mures de mai mult de 30 de ani si avind 21 ... (vezi toată discuția)
Legea cu iesirea cu 2 ani mai repede la pensie ganeacristi ganeacristi Buna. A trecut legea cu iesirea cu 2 ani mai repede la pensie in judetul Hunedoara? E trecuta in monitorul oficial? (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca am locuit flotant în zona copsa mica, cu acte ... cernatlarisa cernatlarisa Buna Ziua! Daca am locuit flotant în zona Copsa Mica, cu acte doveditoare, pot iesi anticipat la pensie cu art 65 (5)... in lege nu specifica decat daca ai ... (vezi toată discuția)