avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual de munca cu timp partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual de munca cu timp partial

Am un contract individual de munca legal, cu timp partial de 40 ore/luna, in urma caruia realizez un venit mai mare decat salariul minim pe economie.

Va rog sa-mi spuneti cum este considerata aceasta incadrare din punct de vedere al vechimii in munca, atata vreme cat, practic, veniturile si respectiv contributiile catre pensii depasesc norma pentru un salariu minim, considerata de 8 ore/zi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:41, 22 Iulie 2016
1. Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Textul art.106 alin.1 C.mun. prevede clar ca, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

De asemenea, art.16 alin.4 C.mun. dispune ca, munca desfasurata in baza unui c.i.m. constituie vechime in munca , fara a face vreo distinctie cu privire la timpul de munca - norma intreaga sau timp partial.

2. 1 an lucrat cu c.i.m. cu timp partial = 1 an lucrat cu norma intreaga = 1 an vechime in munca = 1 an stagiu de cotizare la pensie.

Astfel, durata timpului de munca nu influenteaza calculul vechimii in munca si nici al stagiului de cotizare la pensie, ci numai calculul stagiului de cotizare la somaj.
Va multumesc pentru raspuns. Atunci cand am incheiat acest contract de munca cu 40 ore/ luna, am intrebat la resurse umane cum este afectata vechimea in munca si mi s-a raspuns ca vechimea in munca se va calcula la 40 ore/luna si va fi diminuata conform timpului partial lucrat. Este corect?
Nu este corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea in munca IlieAndon IlieAndon Buna ziua! Imi puteti spune, va rog cum se calculeaza vechimea in munca? Fac referire la urmatoarea situatie: daca un om lucreaza 2 sau 4 ore pe zi iar altul ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti cum sa calculez vechimea unui salariat care a lucrat, timp de 3 ani 7 luni 20 zile , 2 ore/zi. (vezi toată discuția)
Vechime RuxandraLarisa RuxandraLarisa Vechimea in munca se calculeaza diferit pentru cei care au contract cu timp partial sau este la fel ca la cei cu norma intreaga? (vezi toată discuția)