avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conventie somaj - proaspat absolvent
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conventie somaj - proaspat absolvent

Am un angajator care are o salariata care in septembrie va absolvi masterul.

Ar dori sa beneficieze de conventie cu somajul (proaspat absolvent), in conditiile in care salariata in cauza lucreaza la el in momentul de fata.

Stiam ca exista o prevedere cf careia, chiar daca i-am inceta raporturile de munca acum si am reangajat-o dupa absolvirea studiilor de master (in septembrie are sesiunea), tot nu am beneficia de conventie cu somajul. Premisa in cauza era data de convingerea ca viitoarea salariata trebuia sa nu fi avut raporturi de munca in trecut cu angajatorul in cauza. Problema e ca nu regasesc impedimentul respectiv in lege.

Cu siguranta exista vreo prevedere care ma impiedica sa beneficiez de conventie, dar nu regasesc aceasta prevedere.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 16:05, 25 Iulie 2016
Legea 76/2002 actualizata prin Legea 195/2015 reglementeaza atat aspectul ajutorul primit de absolvent pt a-si gasi un loc de munca si a se incadra(probabil la acest aspect va referiti) pt ca acolo exista reglementata si limitarea despre care vorbiti ,dar si la masurile de stimulare a angajatorului pt incadrarea in munca a somerilor absolventi de invatamant superior(si nu numai)

1. Masuri ce privesc ajutorul acordat absolventului :
Art. 73*1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.
(2) Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in conditiile prevazute la alin. (1) , beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevazute la alin. (2) se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii.
(5) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2) :
a) absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;

b) absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
c) absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
d) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
e) absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c) , iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44

2.Masuri de stimulare a angajatorilor pentru încadrarea în muncă a somerilor absolventi de invatamant superior, sunt reglementate de prevederile art 80al(1)litc art82,art83 si art84 din Legea 76/2002-legea somajului actualizata . .
In acest caz nu exista nicio masura limitativa de natura celeia despre care vorbiti !

Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2016
ContSters391349, utilizator
Multumesc! Astfel ca, as putea face incetarea contractului de munca al salariatei in cauza, inainte de sesiunea de examene pt absolvire si sa o angajez din nou, ulterior, beneficiind astfel de conventia cu proaspat absolventii. Evident, in perioada dintre incetare si reangajare, aceasta sa nu lucreze in cadrul societatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare absolvent delia1988 delia1988 Am absolvit masterul pe 29-02-2012. Nu am mai beneficiat de somaj deloc pana acum. Daca ma inregistrez ca somer ce facilitati si obligatii ar avea un presupus ... (vezi toată discuția)
Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj CazacuMaria CazacuMaria Buna Ziua! In iulie 2013 am absolvit o facultate si pe data de 30.09.2013 am depus dosarul pentru somaj. Pe 01.10.2013 am incheiat un contract individual de ... (vezi toată discuția)
Beneficii acordate unui angajator in cazul angajarii unui absolvent alina_u91 alina_u91 Buna, de curand am terminat facultatea si urmeaza sa inchei un contract de angajare. M ar interesa: - daca angajatorul beneficieaza de acel venit lunar de ... (vezi toată discuția)