avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din CIC desfiintare post
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din CIC desfiintare post

Buna ziua,

Chiar daca este un subiect abordat des de catre mamic as dori o indrumare legata de urmatoarea situatie:

- peste vateva luni vreau sa ma intorc la servici din CIC pentru a beneficia de stimulentul de insertie(2ani)
- angajatorul m-a anuntat verbal (eu fiind inca in CIC) ca mi va desfiinta postul a doua zi cand ma intorc la lucru
- mentionez ca am o functie de conducere in cadrul companiei (momentan este cineva angajat cu 2 h pe pozitia mea-iar angajatorul doreste sa pastreze acea persoana pe post)-motivatia lui fiind ca cealalta persoana este mai competenta si situatia financiara a firmei nu i permite 2 posturi
- firma nu este in reorganizare judiciara sau faliment

Intrebari::
1-conform legislatiei in vigoare angajatorul este obligat sa ma primeasca cele maxim 6 luni inapoi si apoi sa mi dea preaviz si sa mi desfiinteze postul?
2 -in aceasta perioada de maxim 6 luni este obligat totodata sa mi pastreze si salariul aferent pozitiei?
3 - daca imi ofera alt post (pozitie similara sau una inferioara studiilor mele)si eu nu le accept ce se intampla?pot fi concediata?

Multumesc mult!Numai bine!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 27 Iulie 2016
lopy01 a scris:

......

Intrebari::
1-conform legislatiei in vigoare angajatorul este obligat sa ma primeasca cele maxim 6 luni inapoi si apoi sa mi dea preaviz si sa mi desfiinteze postul?
2 -in aceasta perioada de maxim 6 luni este obligat totodata sa mi pastreze si salariul aferent pozitiei?
3 - daca imi ofera alt post (pozitie similara sau una inferioara studiilor mele)si eu nu le accept ce se intampla?pot fi concediata?

Multumesc mult!Numai bine!



1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Art.25 din OUG 111/2010:
......
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
......
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
.......
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

In acest caz, interdictia concedierii se extinde pe o durata fixa de 6 luni incepand cu data incetarii platii stimulentului de insertie.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Stimulentul de insertie se plateste pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 3 ani.

2. Va poate concedia doar dupa ce copilul implineste 3 ani si 6 luni.
Exista si posibilitatea concedierii, dar numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii, chiar daca in prezent firma nu este in reorganizare judiciara sau faliment (asa cum ati mentionat).
Multumesc ptr raspunsurile dvs Freeelis si dl Tudor Valeriu..am mers la ITM si am discutat si acolo si au precizat urmatoarele - care nu sunt deloc in favoarea angajatului, a mea, respectiv:

- angajatorul ma poate primi 1ora sau 1 zi inapoi pe acelasi post, iar in clipa urmatoare sa desfiinteze postul motivand ca externalizeaza serviciile (ce initial erau oferite de mine ca angajat) sau orice alt motiv invocat (scaderea comenzilor etc.)-chiar mergand pana la un contract fictiv cu o firma de contabilitate pe o perioada scurta fixa-

>>>>>atunci el si -a indeplinit obligatia de a ma tine''cu pana la 6luni maxim''

Am mentionat de prevederile Codului Civil dar ''nu are treaba''conform inspectorului itm :)

- in cazul unui concediu medical chiar din prima zi in care ar trebui sa ma intorc la birou (inainte de a mi se prezenta concedierea)- voi putea beneficia de stimulent de insertie(pana la 3 ani) ?

- angajatorul poate desfiinta postul inainte de a ma intoarce la birou?(momentan cineva este angajat pe durata cic ului meu cu 2 h/zi...fictiv bineinteles..in realitate cu 8 h/zi).

- daca postul sa zicem ca este desfiintat inainte de a ma intoarce eu, mi se ofera alt post pe o pozitie ce nu echivaleaza - eu refuz--atunci el totusi poate desfiinta postul ?


Interesant cum cei de la ITM mai nou nu te pot ajuta cu mare lucru spunand ca nu mai au atributia de a consilia angajatul intr un litigiu deoarece s-a infiintat Tribunalul Muncii....

Multumesc foarte mult!

Care este data cand se termina CCC?

Alte discuții în legătură

Revenire cic, stimulent Dana87G Dana87G Angajatorul, la revenire din concediul de crestere copil 2 ani, este obligat sa ma primeasca pe aceeasi functie timp de 6luni sau de 12luni cat primesc ... (vezi toată discuția)
Salariata revenita la serviciu din ccc RalukElena RalukElena Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: am revenit la serviciu de pe data de 04.12.2017, cu 60 de zile inainte de a implini baiatul 2 ani pentru a ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu de crestere si ingrijire copil - post desfiintat- reincadrare pe acelasi post cu alta denumire madyyy13 madyyy13 Buna dimineata, Am depus cererea de revenire din CIC , optand pt 2 ani, a .i. Sa ma intorc la 1 an 11 luni. Nu doresc Sa beneficiez de stimulentul de ... (vezi toată discuția)