avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariata revenita la serviciu din CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariata revenita la serviciu din CCC

Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie: am revenit la serviciu de pe data de 04.12.2017, cu 60 de zile inainte de a implini baiatul 2 ani pentru a beneficia de stimulentul de insertie.
La momentul acesta postul meu este inca ocupat de o colega, eu fiindu-i back-up in aceste doua sapatamani.

As dori, va rog frumos, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Este obligat angajatorul sa ma reincadreze in postul/pozitia din care am intrat in concediu prenatal? Si la ce masuri/ mijloace pot apela daca angajatorul refuza reintegrarea mea pe fostul post?

2. Care sunt drepturile salariatei reintoarse din CCC?

3. Care sunt obligatiile angajatorului fata de o salariata revenita din CCC?

4. Daca mi se propune un alt post si inchei un alt CIM- se mai aplica dispozitia potrivit careia pe perioada acordarii stimulentul, angajata nu poate fi concediata?

5. In ipoteza in care solicit un alt post si constat ulterior ca acesta nu mi se potriveste mai am dreptul sa solicit sa ocup vechiul post ( a. pentru noul post mi se va face act aditional la CIM pe care il am acum b. pentru noul post se incheie alt CIM - fiind vorba de o alta firma a angajatorului)?

6. Daca solicit sa lucrez part-time mai pot beneficia de stimulet?

Va multumesc frumos.
Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2017
RalukElena, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 17 Decembrie 2017
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Acordarea stimulentului de insertie nu este conditionata de durata timpului de munca mentionata in c.i.m., norma intreaga sau timp partial.

Astfel, puteti beneficia de stimulentul de insertie daca veți avea un c.i.m. cu timp parțial.
Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire cic, stimulent Dana87G Dana87G Angajatorul, la revenire din concediul de crestere copil 2 ani, este obligat sa ma primeasca pe aceeasi functie timp de 6luni sau de 12luni cat primesc ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie moni89 moni89 Buna dimineata, am si eu nevoie de cateva lamuriri va rog. Sunt in concediu crestere copil, va trebui sa imi reiau activitatea in luna iulie a.c pentru a ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie, revenirea din ccc si modificarea c.i.m. ContSters318511 ContSters318511 Momentan sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani(copilul face 2ani in octombrie) mau sunat de la locul de munca daca nu as vrea sa ma ... (vezi toată discuția)