avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara,
Sunt insarcinata in 4 luni si jumatate si sunt angajata de aproximativ 3 luni si jumatate insa durata contractului este pe perioada determinata de 6 luni.
Inainte am mai lucrat intr-un loc timp de 4 luni, mentionez ca intre cele doua locuri de munca am avut o pauza de o luna in care nu am lucrat. In total as acumula 10 luni de munca. Iar pana la nasterea copilului ar mai ramane 2 luni,din momentul incetarii cotractului de munca.
.Am inteles ca pot intra in concediu prenatal 126 zile.
Insa am cateva intrebari,daca imi poate raspunde cineva.
Perioada de concediu prenatal (cele 63 zile pana in momentul nasterii copilului)se ia in calcul si se poate cumula cu cele 10 luni de munca ? Pot beneficia cumva de indemnizatie si de concediu de crestere a copilului? Sau imi pot plati eu cartea de munca pt completarea celor 12 luni ? Ce este de facut? Astept raspunsuri.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AnnaMaria123 , utilizator 20:49, 26 Iulie 2016
AnnaMaria123 a scris:

......
Perioada de concediu prenatal (cele 63 zile pana in momentul nasterii copilului)se ia in calcul si se poate cumula cu cele 10 luni de munca ? Pot beneficia cumva de indemnizatie si de concediu de crestere a copilului? Sau imi pot plati eu cartea de munca pt completarea celor 12 luni ? Ce este de facut? Astept raspunsuri.Va multumesc.


1. OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

Asadar, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului , singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. In calculul celor 12 luni, potrivit art.2 alin.5 lit.c din OUG 111/2010, se ia in considerare si perioadele în care persoanele au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

OUG 158/2005
art.2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal

Prin urmare, perioada de concediu de maternitate (prenatal si postnatal) intra in calculul celor 12 luni eligibile pentru indemnizatia CCC.

3. Plata contributiilor asigurarilor socilale pentru pensie, sanatate si somaj nu va ajuta si nici nu este o conditie sine qua non (necesara) pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

4. Care este data prezumata a nasterii ?
1. Spuneti data prezumata a nasterii copilului si data cand expira contractul individual de munca (CIM).

2. Cele 12 luni din ultimele 24 de luni premergatoare nasterii copilului nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
data nasterii copilului 2-8decembrie

iar contractul de munca se termina pe 14 octombrie
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2016
AnnaMaria123, utilizator
In speta :
= perioada eligibila pentru CCC este ianuarie 2015 - decembrie 2016. Astfel, in aceasta perioada trebuia sa aveti realizate in cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit sau sa va aflati in una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

= la 14 octombre 2016 , c.i.m. va inceta de drept , potrivit art.56 alin.1lit.i C.mun. , situatie in care puteti opta pentru :
- depunerea certificatelor medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Samatate care vi le va plati, dupa care veti intra in CCC, daca intrati in concediu de maternitate inainte de a expirarea duratei c.i.m.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.

Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

- inscrierea la somaj.
Dupa incetarea c.i.m. , va trebui sa mergeti la AJOFM sa va inscrieti pentru a primi indemnizatia de somaj, daca indepliniti conditiile prevazute de lege pentru acordarea acestuia.

Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
Cererea pentru acordarea CCC se depune la AJOFM , dupa care actele pentru acordarea indemnziatiei CCC se vor depune la Primaria in raza careia aveti domicikul sau resedinta.

Pe durata CCC si a concediului de maternitate , plata indemnizatiei de somaj este suspendata.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

Perioada de somaj se ia in considerare la stabilirea celor 12 luni eligibile pentru a se beneficia de indemnizatia CCC, conform art.2 alin.5 lit.a din OUG 111/2010.
as mai avea o intrebare:

Daca intru in concediu maternal inainte de 14 octombrie,data la care inceteaza contracul de munca, aceasta perioada se adauga pt completarea celor 12 luni pt a primi indemnizatia si CCC?

Alte discuții în legătură

Concediu femei insarcinate cu contract pe perioada determinata danaturcu danaturcu buna, sunt angazata pana in data de 18.05.2015,iar eu intru in concediu pe data de 4.05.2015,pot beneficia de cei 2 ani de concediu? Dava da ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal gabryella23 gabryella23 Daca am 4 ore pe cartea de munca ? cate luni trebuie sa lucrez pentru a putea beneficia de prenatal ?:sorry: (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil olteanudiana olteanudiana Buna seara, Doresc sa ma lamuriti cu o problema in legatura cu posibilitatea acordarii indemniz., pe data de 25.07.2013 am semnat contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)