avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cine emite ordonanta cand se cere redeschiderea unui ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

cine emite ordonanta cand se cere redeschiderea unui dosar penal?

in ian 2014 a fost solutionat un dosar penal prin scoaterea de sub urmarirea penala a lui X.
in 2016 cer redeschiderea acestui dosar deoarece au aparut elemente noi care nu erau cunoscute la acel moment de procuror sau de judecat de camera preliminara.
am cerut redeschiderea la parchetul de pe langa judecatorie si am atasat si noile documente.
in acesti ani, procurorul care a dat ordonanta din 2014 a fost avansat in functie si a fost numit prim procuror adjunct al pach de pe langa judecatorie.
binenteles ca cererea mea de redeschidere a fost respinsa, fiind vorba de analiza aceluiasi procuror.desi am atasat noi dovezi aceasta motiveaza ordonanta prin presupuneri spunand ca poate e asa si pe dincolo.
in fine...este normal ca acelasi procuror sa analizeze cererea mea de redeschidere a dosarului penal?nu trebuia sa se recuzeze?
catre cine ar trebui sa imi indrept acum plangerea?in ordonanta de respingere a redeschiderii nu mi-a fost comunicata nicio posibilitate de atac.
cu toate acestea azi am inregistrat la parch de pe langa tribunal plangerea mea.mi-a fost inregistrata dar nici persoana de acolo( probabil procuror de serviciu) nu a stiut sa ma lamureasca cu privire la acest aspect.a spus ca o sa vb cu sefii si o vor redirectiona in caz ca nu este adresata corect.
Cel mai recent răspuns: desirelia75 , utilizator 12:08, 26 Iulie 2016
art. 335 din Noul Cod proc. pen. - Reluarea în caz de redeschidere a urmăririi penale:

(2) În cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul revocă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale.

(3) Când constată că suspectul sau inculpatul nu şi-a îndeplinit cu rea-credinţă obligaţiile stabilite conform art. 318 alin., procurorul revocă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale.

(4) Redeschiderea urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară, în termen de cel mult 3 zile, sub sancţiunea nulităţii. Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă.

(5) În cazul în care s-a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală, redeschiderea urmăririi penale are loc şi atunci când judecătorul de cameră preliminară a admis plângerea împotriva soluţiei şi a trimis cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale. Dispoziţiile judecătorului de cameră preliminară sunt obligatorii pentru organul de urmărire penală.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii
Raspunsul dvs nu ma ajuta cu nimic.eu m-am referit la un caz concret.nu este prima data cand solicit redeschiderea unui dosar.tot la parchet am depus cererea de redeschidere iar parchetul a admis cererea si a solicitat apoi in instanta redeschiderea.acum vb de cu totul alta situatie.cand prim procurorul adjunct care este acelasi cu procurorul care a solutionat dosarul penal in 2014, imi respinge cererea de redeschidere.
concret...ma adresez cu cererea de redeschidere direct instantei de judecata in acest caz ?sau ma adresez procurorului ierarhic superior?
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2016
desirelia75, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redeschidere proces penal rrocambole rrocambole Am citit in presa despre redeschiderea dosarului mineriadelor. In ce conditii se poate redeschide un dosar penal si in baza carui articol de lege? (vezi toată discuția)
Restituire dosar pentru procurori puncuska puncuska in ce cazuri se poate cere restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmăririi penale? (vezi toată discuția)