avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare de locuinta, probleme dupa o inundatie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare de locuinta, probleme dupa o inundatie

Buna ziua,

Din pacate am avut o inundatie in apartament intrucat o teava de apa calda mi s-a spart in peretele din baie, iar apa care s-a scurs nu a putut fi observata la mine in casa intrucat peretele era acoperit cu gresie.

Am produs daune vecinului de dedesubt si celui de langa mine iar acum vreau sa ii ajut sa isi faca reparatiile in baza asigurarii facultative pe care am incheiat-o. Care este procedura? Cei de la firma de asigurari mi-au spus ca trebuie sa le dau vecinilor o copie dupa asigurare, iar acestia sa ia legatura cu firma pentru o constatare si apoi reparatii.

1. Ce se intampla daca vecinii desi le dau asigurare isi repara pe propria lor asigurare? In mod normal, firma lor de asigurari imi va trimite mie o somatie de plata. In acest caz cine acopera costurile, eu sau firma mea de asigurari? (mentionez ca asigurarea acopera si raspunderea civila fata de terti)

2. Unul dintre vecini refuza sa isi faca reparatiile in baza asigurarii mele si solicita o suma de bani de la mine in acest sens. I-am spus ca sunt de acord, doar in conditiile in care facem o declaratie ca l-am despagubit si pe care o legalizam la notar, urmand ca toate cheltuielile cu notarul sa fie acoperite de el (mentionez ca daunele sale sunt minore, aprox jumatate de perete ud, asadar cheltuielile notarile s-ar putea sa fie mai mari). Solutia propusa de la cei de la firma de asigurari in acest caz a fost sa chem politia, insa nu sunt sigur nu doar ca ar veni, dar si ca ar putea sa faca ceva in acest sens. Ma gandeam ca as putea notifica asociatia de proprietari si sa ii informez ca am oferit asigurarea pentru despagubire dar aceasta a fost refuzata.
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2016
Vladimir2016, utilizator
Cel mai recent răspuns: Renomia - SRBA Insurance Broker , Consultant asigurari 23:02, 9 August 2016
Asiguratorul dvoastra trebuie sa vina si sa constate daunele si nu sa va indrume sa dati o copie a asigurarii celor pe care i-ati pagubit.

Daca vecinii isi repara pe propria asigurare iar asiguratorul va solicita sa platiti dauna chemati in garantie asiguratorul dvoastra.


Pentru a exista o dovada ca ati oferit asigurarea dvs. de raspundere civila pt. pagube produse tertilor ( existenta in asigurarea locuintei dvs.din cate imi dau seama), puteti transmite aceasta informatie pe orice cale de comunicare, posta, email, mesaj telefonic.) atat la vecini cat si la asiguratorul dvs., apoi va vedeti de treaba. Cand vecinii se vor trezi ca doresc sa repare acele pagube, dvs. veti arata atat asigurarea cat si comunicarile facute tuturor partilor implicate.

In cazul in care se vor adresa asiguratorului dvs. acesta urmeaza sa faca evaluarea pagubelor si vecinii sa dovedeasca cheltuielile efectuate pentru reparatie .

Informatia asigurarilor de a anunta politia e o prostie si data de o persoana care nu intelege cum functioneaza asigurarile. E bine sa va adresati unui inspector cu experienta in domeniu sau direct directorului., dar penttru inceput, faceti informarile de rigoare asa cum au fost prezentate anterior.
Deci pana la urma este corecta procedura cu oferirea unei copii a asigurarii vecinilor afectati? Nu este mai simplu sa le dau o copie si sa-mi scrie si mie pe o alta copie "am primit copie conform cu originalul", nume, data si semnatura? In felul asta exista dovada ca le-am dat asigurarea si eu ar trebui sa fiu acoperit.
Buna ziua,

Daca Dvs. aveti o asigurare facultativa de locuinta care sa cuprinda si clauza de raspundere civila pentru inundatie procedura este urmatoarea:

1) Intr-un termen de 48 de ore de la constatarea daunei, notificati Asiguratorul Dvs. prin Call Center, mail sau telefonic. Sau, rugati broker-ul Dvs. sa preia cazul Dvs.

2) In notificarea telefonica, sa spunem, se va face referire la cine este asigurat, care este locuinta asigurata, ce dauna aveti, etc. Chestiuni de identificare.

3) Call center-ul va verifica valabilitatea politei de asigurare, plata primei de asigurare corespunzatoarei ratei aferente, etc.

4) Vi se da OK si se va stabili, tot atunci, de comun acord, o data si o ora pentru a fi prezenta la constatarea pe care specialistul Asiguratorului Dvs o va face la locuinta Dvs. si la locuintele celor 2 pe care Dvs. ii indicati ca fiind pagubiti de inundatie.

5) Dvs., sa nu uitati, veti fi despagubita de Asigurator, direct, iar ceilalti 2, in baza clauzei Dvs. din contract, adica a clauzei de inundatie pentru vecini.

6) Tot la telefon vi se va comunica si de ce documente trebuie sa aveti la Dvs., in copie, in momentul in care inspectorul constatator va sosi la fata locului: copie documente casa, schita apartament, copie CI, etc

7) Trebuie sa vorbiti cu administratorul pentru o declaratie a comitetului in care sa se stipuleze ceva de genul" la data de, ora de, am fost anuntati de D-na XXX ca s-a produs o inundatie in apartamentul dansei, de la nr YY. In cadrul acestui eveniment au mai fost afectate si apartamentele ZZZ si QQQ aflate la etajul...sau pe palierul cu apartamentul de la nr YY. E un fel de proces verbal de constatare a autoritatii locale care va constitui piesa la dosarul de dauna. Pe ce baza sa fie despagubiti respectivii?

8) Instiintati-i si pe vecinii afectati ca la data si ora stabilita sa fie acasa pentru constatarea inundatiei si fotografierea acesteia. Sa-si faca copii la CI si sa le dea inspectorului impreuna cu declaratia aferenta...."subsemnatul.....GGG, cu domiciliul.....am constata la data de....., in jurul orei de...... ca pe peretelei bucatariei/holului/sufrageriei s-a produs o inundatie care provine de la apartamentul YY......etc.....ce mai vrea inspectorul.

9) Nu este nevoie sa dati o copie nimanui, aici nu discutam ca la RCA este o alta procedura

10) Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire inundatie dana_leea dana_leea Cu ceva timp in urma am avut inundatie.A curs ceva apa la vecinul de sub mine, care a fost despagubit in baza politei de asigurare. Firma de asigurare vrea sa ... (vezi toată discuția)
Despagubiri inundatie mtr090035 mtr090035 buna ziua, mai intai de toate precizez ca nu locuiesc in tara si acest lucru complica si mai mult situatia urmatoare. Am in proprietate o garsoniera care ... (vezi toată discuția)
Asigurarea pentru inundatii alex8001 alex8001 Buna ziua. Ma intereseaza o asemenea asigurare, dar nu in caz de calamitati. Vreau sa ma asigur pentru cazul in care vecinul ma inunda sau eu inund un vecin. ... (vezi toată discuția)