avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

Ma aflu in concediu postnatal de 126 zile care se va incheia in 7.08.2016 si am inaintat o cerere catre angajator, impreuna cu adeverinta de la medicul de familie, care atesta ca alaptez, pentru a putea beneficia de concediu de risc maternal e 120 de zile in baza OUG 96/2003. Am cerut sa mi se acorde incepand cu 8.08.2016. Angajatorul a trimis cererea mea catre medicina muncii, care a respins-o pe motiv ca doar angajatele gravide beneficiaza de un astfel de concediu. E posibil sa nu mi se acorde asemenea concediu? Trebuie sa fac si alte demersuri pentru a-l obtine? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:21, 26 Iulie 2016
Potrivit dispozitiilor OUG nr. 96/ 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.

OUG 96/2003
art. 10
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9 alin. (2), salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
....

art.2
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
.....
c) salariata gravidă este femeia care anunţa în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare;

d) salariata care a născut recent este femeia care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie şi solicită angajatorului în scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut;

e) salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lăuzie, îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
....


Asadar, dvs puteti beneficia de concediu de risc maternal, intrucat intrati sub incidenta prevederilor de mai sus..
Simpla situatie ca alaptati nu va da dretoul la concediu de risc maternal, alaptarea nu este egala cu riscul ....
Concediul de risc se acorda in niste situatii specifice, cand exista un risc pentru sanatatea mamei sau a copilului. In general, pe durata sarcinii riscurile sunt mai mari si e posibil sa existe la orice loc de munca. Dupa ce femeia a nascut, este posibil ca la un anumit loc de munca sa nu existe nici un risc, adica situatia concreta de la locul de munca sa nu puna in pericol pe mama si pe copil (prin alaptare).
Esteposibil ca aprecierea medicului de medician muncii sa fie corecta, in unitatea respective pentru postul pe care il aveti, sa nu exite nici un risc care sa va afecteze ca femeie care nu mai e gravida (chiar daca pe acelasi post ati fi avut riscuri pe vremea cat erati gravida).
Cititi cu atentie ordonanta, este destul de explicita...

Mai potrivit pentru dvs. ar fi un concede de cresterea copilului ... Alaptarea va garanteaza numai reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore, pana face copilul 1 an, cu mentinerea salariului...

Art. 9
În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)–e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10
(1)În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)–e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a)înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b)după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
(c)Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
(3)Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.

Art. 5
(1)Pentru toate activităţile susceptibile să prezinte un risc specific de expunere la agenţi, procedee şi condiţii de muncă, a căror listă este prevăzută în anexa nr. 1, angajatorul este obligat să evalueze anual, precum şi la orice modificare a condiţiilor de muncă natura, gradul şi durata expunerii salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)–e), în scopul determinării oricărui risc pentru securitatea sau sănătatea lor şi oricărei repercusiuni asupra sarcinii ori alăptării.

(2)Evaluările prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemnează în rapoarte scrise.
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2016
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Elena_Aurelia Elena_Aurelia Cu cat se plateste concediu de risc maternal si imi pot lua din 14 saptamani? (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal dupa nastere alinamacovei alinamacovei As vrea sa stiu ce trebuie sa contina dosarul pentru acordarea concediului de risc maternal dupa nastere. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez. Care sunt ... (vezi toată discuția)