avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea persoanelor cu handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea persoanelor cu handicap

Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa faca o persoana cu un handicap ortopedic din nastere dar care nu fost declarat; deci nu a beneficiat de facilitatile aferente pe toata perioada activitatii, dar doreste sa se pensioneze conform legii persoanelor cu handicap. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 30 Iulie 2016
Persoanele cu certificat de incadrare in grad de handicap primesc o suma de bani care se cheama indemnizatie si nu pensie. Pentru a vedea daca persoana in cauza s-ar incadra in grad de handicap, trebuie sa mergeti in judetul dvs la institutia care se ocupa cu asta. Trebuie sa duceti actele medicale referitoare la boala respectiva si acolo de obicei este un ghiseu pentru informatii si va va spune ce trebuie facut mai departe. In cazul in care persoana respectiva va fi incadrata in grad de handicap, va primi si o suma de bani si eventual alte facilitati in functie de gradul de handicap.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2016
utilizator32, utilizator
Va multumesc.
Daca indepliniti conditiile prevazute de legea 263/2010 art.58 va puteti pensiona la limita de vasta in baza handicapului.


Articolul 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
l
Cred ca nu m-am facut bine inteles. Este vorba despre o persoana ajunsa la varsta de pensionare la limita de varsta sau la pansionarea anticipata dar care are un handicap din nastere; Daca acum prin iesirea la pensie merge dupa legea pensionarii in vigoare sau poate beneficia de facilitati si criterii pentru persoanele cu handicap. Aceasta este problema acestei persoane. Daca poate merge la pensionare dupa criterii legate de handicap ortopedic fara sens de revizuire .
1. Daca indeplineste conditiile de pensionare (pentru limita de varsta sau anticipata) poate solicita pensionarea.

2. Pentru persoanele incadrate intr-un grad de handicap (care indeplinesc conditiile de pensionare normala) nu exista facilitati sau alte criterii de pensionare specifice lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? DanOltean DanOltean Sunt nascut la 16.12.1964 si am din nastere coxartroza congenitala la piciorul stang. Ma intereseaza cand pot iesi la pensie mentionez faptul ca am lucrat 27 ... (vezi toată discuția)
Pensii pfa sirov sirov Buna ziua, Sunt o persoana cu handicap accentuat. Am infiintat un PFA, am incheiat un contract cu o firma si prestez servicii firmei. Dupa venitul obtinut ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)