avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare persoana cu handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare persoana cu handicap

la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:08, 13 Martie 2012
Conform legii pensiilor, persoanele cu handicap accentuat se pot pensiona la limita de varsta cu 10 ani daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare si handicapul este preexistent.

Are certificat de incadrare in grad de handicap?
Legea 263/2010

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Precizati:

-In care grad se incadreaza
-Luna si anul nasterii
-Stagiul de cotizare realizat in conditile de handicap prexistent calitatii de asigurat
Dupa grilele medicale se incadreaza la handicap accentuat, dar ma pot insela
Trebuie sa precizati si data ivirii handicapului, o gasiti in certificatul de incadrare in grad de handicap, precum si data primei angajari. Deocamdata nu stim daca este vorba despre handicap preexistent calitatii de asigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand ma pot pensiona? mariana1956 mariana1956 Buna seara.Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma pensionez la limita de varsta analizand urmatoarele aspecte: m-am nascut la 14 nov.1961; sunt angajata din 5 ... (vezi toată discuția)
Pensionare conform legii nr. 263/2010 magda_1965 magda_1965 buna seara.sunt persoana cu handicap accentuat,, in varsta de 47 ani ,cu 26 de ani in campul muncii.va rog sami spuneti ce conditii trebuie indeplinite pentru ... (vezi toată discuția)
Pensionare Geomit71 Geomit71 Buna ziua. Am 43 de ani, handicap grad 3 hemipareza postmeningita, preexistent calitatii de incadrat in munca. Va rog sa-mi spuneti care este varsta la care ma ... (vezi toată discuția)