avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand pot iesi la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand pot iesi la pensie?

Sunt nascut la 16.12.1964 si am din nastere coxartroza congenitala la piciorul stang. Ma intereseaza cand pot iesi la pensie mentionez faptul ca am lucrat 27 de ani.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:30, 22 Mai 2011
Sunteti incadrat in grad de handicap?
DanOltean a scris:

Sunt nascut la 16.12.1964 si am din nastere coxartroza congenitala la piciorul stang. Ma intereseaza cand pot iesi la pensie mentionez faptul ca am lucrat 27 de ani.


Teoretic:
- pensie pentru limita de vasta : la virsta standard de pensionare de 65 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.

- pensionare anticipata: la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.

- pensionare anticipata partiala: la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.

Varsta standard de pensionare poate fi redusa, conform prevederilor Legii 263/2010, daca ati muncit in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat.
da am certificat de handicapat gr 2
DanOltean a scris:
da am certificat de handicapat gr 2

Presupun ca gradul 2 inseamna handicap accentuat. Presupun corect? Trebuie sa precizati care este data ivirii handicapului, asa cum rezulta din certificatul de incadrare in grad de handicap. Mai simplu spus, trebuie sa precizati daca handicapul s-a ivit inainte de a va angaja.
handicapul este din nastere iar stagiul de cotizare este tot in cponditii de handicap

Alte discuții în legătură

Pensie bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni. As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)
Sotul meu are retinopatie pigmentara nedeianumarioara nedeianumarioara sotul meu are retinopatie pigmentara boala de oichi -are grad grav cu insotitor ,am fost la casa de pensii si am intrebat daca se incadreaza sa iasa la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)