Buna Ziua,
Am cumparat un apartament si am purces la renovarea lui, caci era intr-o stare deplorabila. Am instiintat toti vecini, si seful de scara, cu toti intelegand si acceptand situatia.
La o luna dupa ca am inceput am constatat ca seful de scara a cerut asociatiei sa treaca la intretinere 3 persoane, fara nici o discutie prealabila.
Intrebarea mea este:
Are aceasta decizie vre-un support legal?
Are dreptul ca fara sa ma instiintete, asociatia sa aceepte acest lucru si sa calculeze intretinerea ce o datorez conform acestei declaratii a sefului de scara?
Mentinez ca numarul de muncitori - zugrav, fainatar sau de alta natura nu a fost constant pe perioada lucrarilor si ca acet numar a variat de la 0 (adica au fost zile inclusiv in cursul saptamanii in care nu a fost nimeni) la 2 si ca nu au petrecut mai mult de 5 - 6 ore pe zi in apartament la munca.Reparatia a fost in regim privat.
Am apometre individuale in apartament si bransament separat de gaze, iar incalzirea se face prin centrala proprie.
Va multumesc.
=========
Numar persoane la intretinere in timpul renovari
In cazul renovari unui apartament am vre-o obligatie sa declar la asociatie numarul de muncitori care ma ajuta la renovarea apartamentului?
Eu nu locuiesc in acel apartament, iar muncitorii au venit si au plecat in fiecare zi, iar in anumite zile chiar si din cursul saptamanii nu au fost la lucru (sarbatorile religioase, sambata, duminica, etc).
Stiu ca in legea 230 scrie de 15 zile, dar care este definitia la a locui 15 zile. Pot fi consderati muncitorii care renoveaza un apartament locatari ai acelui apartament?
Bine. Atunci ar trebui ca dl . RazvanRobert sa stie asa.
Daca muncitorii aceia care va ajuta la renovarea apartamentului desfasoara activitati mai mult de 14 zile intr-o luna acestia vor fi trecuti la intretinere si aveti si dvs. obligatia sa ii declarati. (asa ar fi frumos)
Daca asociatia va pune la plata fara sa discute cu dvs. va puteti adresa in scris daca verbal nu obtineti nici un rezultat si cereti explicatii (in termen de 15 zile de la afisarea listei de intretinere), pe ce baza au fost trecute si eventual recalcularea cotei de intretinere.
Daca asa nu merge va puteti adresa primariei (au un birou de control) care in maxim 2 sapt va efectua un control la asociatie. Controlul nu se va axa doar pe problema dvs ci va verifica tot. Iar primaria va face controlul ...
Pentru orice neregula sau orice nu intelegeti vorbiti mai intai cu administratorul, presedintele.
Am trecut si eu prin asa ceva. Sa am persoane trecute la intretinere cand renovam si nu stateam acolo, cu muncitori care stateau 14 zile pe luna timp de 2 luni.
Stinate Domnule Grecu,
Art. 37 si mentiunea lui "persoanele care isi desfasoara activitatea" se referea la situatia in care apartamentul are alta destinatie decat cea de locuit - situatie in care acest lucru trebuie declarat - conform aceleasi legi 230 - in momentul in care schimbi destinatia apartamentului.
Aceasta este abordarea celor de la primaria generala cu privire la acest articol.
In situatia mea - muncitorii nu locuiesc in apartamentul meu. Ei vin dimineata la ora 9 si pleaca la ora 15 - ei au propria lor locuinta.
In cazul in care legea este judecata in acest fel atunci ar trebui ca bonele, persoanele ce ingrijesc baranii, sau chiar prieteni care vin in vizita la tine - 4 -5 ore pe zi pentru mai mult de 15 zile pe luna ( si in cazul multor persoane - copii sau varstnici - lucrul acesta este aplicabil) ar trebuii trecute la intretinere.
Dupa cum vad si inteleg eu - locatar este cel care isi petrece noaptea in acel apartament. - caci altfel toti musafiri ce vin peste zii pot fi trecuti la intretinere.
In al doilea rand abordarea dumneavoastra mi se pare lipsita de seriozitate si respect.
Eu v-am cerut o parere si nu sa ma judecati cat as plati in plus in situatia data.sau ce ma deranjeaza.
Ma deranjeaza cand se fac abuzuri, dar si mai mult ma deranjeaza atitudini ca a dumneavoastra - va bagati in seama si va dati cu parerea fara a avea un respect pentru interlocutorul dumneavoastra.
Pentru ceilalti va multumesc frumos pentru comentarii. Am sa discut cu administatorul din nou si o sa merg si la primarie pentru a face o reclamatie.
Nici cei care ar lucra intr-un sediu de firma sau punct de lucru dintr-un bloc nu dorm noaptea acolo. Si ei au locuinta lor proprie ca si zugravii dv. Si totusi sunt trecuti la intretinere.
Zugravii lucreaza in apartamentul dv. Daca in locul lor ati lucra dv., ati fi trecut la intretinere, fiti sigur de asta.
Lucrand in locuinta, folosesc curentul electric comun (lift, iluminat holuri) tot asa cum sunt acestea folosite si de locatari. Fac gunoi in aceeasi masura ca si locatarii, uneori chiar mai mult.
Vedeti, deci, ca nu este nicio deosebire intre cei care au un serviciu permanent intr-un sediu de firma si cei care lucreaza ocazional din punct de vedere al prezentei. Ii deosebeste numai activitatea prestata.
Bonele, bunicii care tin locul parintilor cat acestia sunt la serviciu ar putea sa nu vina in bloc daca parintii ar sta acasa. Un parinte care sta acasa permanent cu copilul sau nu este trecut de doua ori la intretinere. Deci nu se poate trece la intretinere o persoana care tine locul unui locatar.
Nu puteti compara mere cu pere. Cei de la primaria generala nu au de-a face cu aplicarea Legii 230/2007. Si-au spus doar o parere en passant
Muncitorii care lucreaza la dumneata in casa fac destul deranj, cat pentru 10 persoane, nu pentru 3, apoi, daca este sa fii foarte corect, asa cum afirma si @fotbalistul, ar trebui sa mergi la asociatie sa discuti, nu cu administratorul, ci cu presedintele si sa-i comunici, eventual in scris ca in periooada..., intre orele... dumneata iti renovezi apartamentul cu 3-4-10 mesteri. Dumnealui presedintele, nu-i chiar prost si ar trebui sa-ti spuna, da, punem zero persoane, dar mergi dumneata la firma de salubritate si inchiriezi un container de 2-3 mc, platesti anticipat si suntem prieteni, pentru ca renovarea unui apartament nu genereaza prea mult gunoi menajer, da' resturi de moloz si toate alea - cat incape...
Acum sa-ti mai zic ceva: dumneata renovezi apartamentul. Cand renovezi un apartament, faci praf si mizerie cat face o persoana intr-un an de zile.
Eu nu mai insist pe aceasta tema, bine ar fi ca eventual in noua legislatie care se tot opinteste sa apara, si aceasta tema ar trebui abordata, adica a proprietarilor care-si renoveaza locuinta.
Dau un exemplu - cred ca l-am mai scris pe-aici - ingrijitorul blocului vine la asociatie si reclama faptul ca unul dintre proprietari pune la cutia destinata publicitatii nesolicitate (hartii si tot felul de reclame), pungi de gunoi menajer in care sunt si pempersi de copil mic.
Bun, zic, cin' sa fie, cine are copil mic intr-o scara cu 20 de apt. - pai omu' de la 20. Este chemat la sediu si ii atragem atentia sa nu mai faca asa ceva.
Dom'le ne-am dat foc la valiza - ca stim noi cine este el? Stim noi unde lucreaza si ce functii are? Da, domnu' .... , stim toate aceste lucruri, stim si ce inalte studii aveti, dar ce are ... cu prefectura? Nu, ca nu el, ca poate altcineva...
Da? De atunci omul de serviciu nu mai are probleme. Concluzia? Va rog...
Din acest motiv am sa tot repet: inainte de a cere respect si "tratament" normal, incercati sa va dati cu lumea si respectatii dvs. pe ceilalti, pe vecini in special si o sa vedeti ca lucrurile se vor aranja de la sine.
Toaqte cele mentionate mai sus sunt adevarate si sunt de acord cu ele.
Am fost la toti vecini, am vorbit cu ei, am spus si administratorului ca voi incepe reniovarea si voi produce deranj. Muncitori nu au depozitat gunoliul la tomberonul din fata blocului ci l-au transportat la locul de colectare al firmei de salubritate,
SI dupa toate acestea m-ama trezit fara a fi informat ca am la intretinere 3 persoane.
De unde si pina unde 3 - nimeni nu a vorbit cu mine, nimenu nu a venit sa verifice care a fost numarul de muncitori care au fost in apartament.
Inteleg ce inseamna o discutie amiabila - asta am incercat - dar mi s-a intors spatele.
Eu asata vreau sa inteleg.
Daca este legal sa adaugi muncitorii la intretinere si daca o pot face la buna lor dispozitite, fara nici o discutie sau verificare inprealabil.
Nu bani sunt o problema, desi si aceia sunt importanti dupa o asemenea actiune, ci atitudinea de patron de bloc al administratorului si persoanei care incaseaza intretinerea si lipsa unui raspuns la oricare dintre intrebarile noastre.