avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Radiere sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Radiere sanctiune disciplinara

Buna,
Lucrez in sistemul bancar, la acelasi angajator de la terminarea facultatii. In 2009 mi-au dat o sanctiune disciplinara abuziva de penalizare cu 10% la salar vreme de 3 luni, pe care nu am contestat-o la momentul respectiv de teama si din lipsa de informare- dar asta e o alta poveste.
Acum, in 2016, intentionez sa schimb locul de munca si am deja cateva discutii la activ cu alti potentiali angajatori- tot banci. Insa, nu ma pot angaja deoarece mi se cere adeverinta de la HR din care sa rezulte faptul ca nu figurez cu abateri disciplinare- adeverinta pe care nu o pot prezenta.
Am facut catre Angajator o solicitare de radiere a sanctiunii disciplinare prin decizie in forma scrisa si mi s-a raspuns ca se va face, dar ca la o eventuala intrebare pe aceasta tema, sanctiunea se va raporta in continuare desi radiata deoarece BNR-ul nu tine cont de prevederile Codului Muncii (?!).
Va intreb:
-cum anume trebuie procedat pt a scapa definitiv de aceasta mentiune/inregistrare? este nevoie de o hotarare judecatoreasca in acest sens?
- angajatii bancilor se supun altor regulamente (ale BNR ?!) care prevaleaza mentiunilor din Codul Muncii? nu avem statut de functionari publici, pt care se mentioneaza acel cazier administrativ in care ramane istoricul abaterilor disciplinare chiar si radiate fiind
- ce ma sfatuiti sa intreprind dpv legal pt a-mi debloca situatia? sunt in imposibilitatea de a ma angaja in alta parte conform pregatirii pe care o am datorita acestei probleme.

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2016
MNG01, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:37, 30 Iulie 2016
1. Potrivit art.2 lit.a si f din Codul Muncii, dispozitiile acestuia se aplica cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca in Romania; angajatorilor, persoane fizice si juridice (sbl.m., indiferent de domeniul si sectorul de activitate ).
Asadar, se aplica si BNR-ului.

2. Conform art.248 alin.3 C.mun., "Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa. "

In cazul in care angajatorul nu constata prin decizie scrisa o astfel situatie, salariatul se poate adresa instantei de judecata.
Actiunea este de competenta Tribunalului in raza caruia isi are domiciliul sau locul de munca salariatul si este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Puteti sa va angajati in alta parte, chiar daca nu se constata radierea sanctiunii disciplinare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radierea concedierii disciplinare codulmuncii codulmuncii La art 248 ali. (3) din codul muncii se prevede urmatoarele: [b]Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă ... (vezi toată discuția)
Cine are această obligație de serviciu ? oanaportar oanaportar Hristos a înviat ! Săptămâna viitoare se împlinește termenul la care trebuie să se radieze o sancțiune disciplinară pentru un angajat. Vă rog ... (vezi toată discuția)
Abateri repetate Laurys Laurys Buna dimineata. In cazul in care avem o sanctiune disciplinara aplicata nelegal care insa nu a fost contestata, aceasta poate fi luata in considerare pentru ... (vezi toată discuția)