avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie concediu de maternitate pentru PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie concediu de maternitate pentru PFA

Buna ziua!
As dori ajutorul dvs. Am anumite nelamuriri legate de concediul de maternitate pentru PFA , respectiv de calculul acestuia. Lucrez ca PFA pe sistem real din aprilie 2015. Sunt insarcinata si voi naste undeva la sfarsitul lunii Septembrie 2016. Am inteles ca daca platesc acei 0.85% la CJAS pot beneficia de concediul de maternitate (126 zile) inainte de CCC (concediul de crestere al copilului). Aici ar fi prima mea nelamurire pe care va rog, daca puteti, sa o clarificati:
1- Am fost la CJAS si mi s-a spus sa platesc acei 0.85% dar nu au specificat de cate ori, au lasat sa se inteleaga ca din Iulie 2016 pana la sfaritul anului. Eu stiam ca trebuie platit 0.85% minim o data in 6 luni anterioare lunii concediului de materminate. Cu cat intra mai multi bani in bugetul lor, cu atat mai bine. Am platit si eu pentru 2 luni si am zis asta e, daca trebuie o sa mai platesc...
2 - tot la CJAS mi-au zis ca trebuie sa imi suspend PFA-ul la intrarea in concediul de maternitate. Eu stiam ca trebuie sa-mi suspend PFA-ul numai inainte de CCC, respectiv imediat dupa nastere..
A treia nelamurire, si ultima - modalitatea de calcul. Cei de la CJAS mi-au cerut ultima decizie de impunere (pe anul 2016), in care sunt precizate veniturile estimative pe 2016. Venitul estimat dupa cheltuieli este 10977 Ron.
Acesta este pe 12 luni, eu platind deja 2 transe trimestriale de impozite/taxe pe acesti bani, urmatoarea fiind in septembrie.. Ei au facut urmatorul calcul. Au
impartit la 12 luni 10977=915 ron pe luna. Luand 1 septembrie ca si data de incepere a concediului (respectiv de suspendare a PFA-ului), au calculat zilele lunii Iulie - 21 lucratoare si August -22 zile lucratoare. Iulie+August = 915*2= 1830. Zilele - 21+22 = 43. Au impartit 1830/43= 42.55 Ron pe zi. Pentru septembrie, care are 22 de zile au calculat suma finala dupa aplicarea celor 85%. Adica: 42.55*22*85% = 796 Ron.
Din acestia au mai scazut (?) 247 Ron, contributia la pensie, in final ajungand la suma de 549 RON, suma care nu prea reprezinta 85% din venitul meu lunar chiar si estimat.
Eu platesc contributie la pensie trimestrial, dar am ales sa platesc acel procent de 10.6% si nu cotizatia integrala. Nu inteleg de ce se scade si aceasta suma de 247 ron, la final sa-mi spuna ca trebuie sa-mi inchid si PFA-ul si sa depun declaratia rectificativa, inainte de a veni la ei cu concediul medical, ca sa-mi poata plati concediul la suma reala.
Eu daca depun in septembrie declaratia rectificativa si imi inchid PFA-ul in septembrie, suma trecuta in decizie ca si venit net va fi impartita la 12 luni sau la 9 (pana la data inchiderii PFA-ului)?
Astept o explicatie de la dumneavoastra, daca a mai trecut cineva prin acest proces si care sunt pasii.
Va multumesc anticipat pentru ajutor!

Alte discuții în legătură

Acordare concediu medical nastere pfa giubbyy giubbyy Buna ziua, Detin un PFA din aprilie 2014 in sistem real (consultanta management). Momentan sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in ianuarie 2016.Ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie maternitate, nedumeriri Christinne2013 Christinne2013 Buna seara, Am lucrat in perioada Ianuarie-Iunie 2013 cu 1350 ron/luna, din luna Iulie nemaiplatind asigurarea de sanatate. Am dpn 27 Noiembrie. Pentru a ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal iulian1983 iulian1983 Buna seara ,imi cer scuze pt asemanarea subiectului meu cu un altul insa as vrea un raspuns concret pe cazul meu deoarece am avut un conflict de idei sa zicem ... (vezi toată discuția)