avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Mi-am reluat activitatea profesionala, dupa concediu de crestere copil, in 2015 inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului meu. De atunci, pana in Februarie 2016, cand copilul a implinit varsta de 2 ani, am beneficiat de stimulent de insertie.
Va rog sa ma sfatuiti, daca, conform noilor reglementari legale, sunt indreptatita sa solicit reluarea si prelungirea stimulentului de insertie pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului (Februarie 2017). Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2016
IrinaMisu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 1 August 2016
1. Legea 66/2016 pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. II
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 iulie 2016.

Art. III
(1) Pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile aduse prin prezenta lege se aplica dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului;

c) pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata initial, si care nu se afla in situatia prevazuta la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.
...

Asadar, noile modificari ale legii se aplica persoanelor care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau 2 ani, persoaneor aflate in plata stimulentului de insertie,persoanelor aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.

De asemenea, beneficiaza de noile prevederi persoanele care anterior datei de 1 iulie 2016 nu au beneficiat de drepturile prevăzute de OUG nr.111/2010 și care se încadrează in noile prevederi ale OUG nr.111/2010 aduse prin Legea nr.66/2016.

2. Asadar, pentru persoanele ai căror copii au împlinit vârsta de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap înainte de 1iulie 2016, nu le sunt aplicabile prevederile OUG nr.111/2010 cu modificările si completarile aduse prin Legea nr.66/2016.

In speta, dvs nu puteti beneficia de aceste prevederi.
Ultima modificare: Luni, 1 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie cosminlar1975 cosminlar1975 Buna ziua, as dori sa stiu daca se aplica prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie pentru copilul meu care a implinit 2 ani in data de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie 3 ani AnamariaCraciun AnamariaCraciun Buna ziua Am un baietel de 2 ani si 4 luni, nascut in mai 2014. Eu am revenit la lucru in aprilie 2015, deci am primit stimulentul de insertie pana la ... (vezi toată discuția)
Legea 66/2016 intrebare referitoare la acordarea stimulentului de insertie NadiaLazar NadiaLazar Buna ziua! Sunt mama unui baietel de 2 ani si 5 luni care a beneficiat conform OUG 111/2010 de stimulentul de insertie, intrucat inainte de implinirea varstei ... (vezi toată discuția)