avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ce inseamna scoate cauza de pe rol fara solutie pentru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

ce inseamna scoate cauza de pe rol fara solutie pentru ca "dezinvesteste judecatorul de camera preliminara"!?

ce inseamna scoate cauza de pe rol fara solutie!?

Am un dosar de plangerea impotriva actelor procurorului unde instanta s-a dezinvestit fara a solutiona cauza, fara a invoca alt motiv decat ca s-a dezinvestit pentru ca "dezinvesteste judecatorul de camera preliminara"!?
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 08:04, 13 August 2016
Instanța de Cameră Preliminară se dezinvestește atunci când restituie dosarul la Parchet. Prin urmare îl trimite Procurorului să deschidă urmărirea penală sau să o continue ori să pornească acțiunea penală, în funcție de caz.

Acesta este specificul unor încheieri de Cameră Preliminară.

Dacă instanța s-a dezinvestit fără ă dispună una din aceste mențiuni, opinez că ar trebui făcută o cerere de lămurire a dispozitivului.

Cu stimă!

E imposibil fiindca nu am atacat ordonanta cu care s-a clasat dosarul, ci un act al procurorului care se impune a fi anulat si atrage nulitatea ordonantei cu care s-a clasat dosarul ulterior. Ordonanta cu care s-a clasat dosarul am atacat-o intr-un alt dosar

La parchet nu se poate inapoia decat cf. art. 341 din CPP, si oricum in celelalt dosar am cerut preschimbarea in ordonanta de clasare adica nu se mai intoarce la parchet

Solutia de admitere sau respingere a plangerii aparent lipseste, motivarea fiind exact cum am zis, instanta se dezinvesteste fiindca "dezinvesteste judecatorul de camera preliminara"!?
Instantele se pot dezinvesti fara solutie, tot sentinta se numeste, vezi Art. 370 NCPP si Art. 424 NCPC.

Cuvintele "pentru ca" indica motivul pentru care s-a luat hotararea. Dezinvestirea judecatorului de camera preliminara poate fi motiv pentru dezinvestirea instantei, deoarece ei au considerat ca nu mai e nimic de judecat in continuare. De ex. ati inceput o cale de atac pentru o decizie pentru care nu sunt prevazute cai de atac si atunci instanta considera ca nu poate judeca nimic din ce i-ati propus sa judece. Instanta a observat ca prin dezinvestirea judecatorului de camera preliminara s-a terminat traiectul juridic al dosarului si instanta nu mai are nimic de adaugat sau cenzurat la asta, deci si-au terminat treaba fara sa ia o solutie pentru ca legea nu le permite sa dea o solutie.

Nestiind precis ce scrie concret acolo, am mai putea banui ca instanta s-a dezinvestit pentru ca a adoptat solutia de a-l dezinvesti pe judecatorul de camera preliminara si cu asta si-au terminat si ei treaba.

Deci ar fi o diferenta intre ca "se dezinvesteste pentru ca dezinvesteste judecatorul de camera preliminara" si "se dezinvesteste pentru ca judecatorul de camera preliminara se dezinvesteste".

Nu stim cine a discutat ce, unde, cand, in ce context, deci nu putem merge decat pe ghicite. Cum spun textologii, textul fara context nu e decat pretext.
Ultima modificare: Luni, 1 August 2016
tgeorgescu, utilizator
Plângerea împotriva actelor procurorului se înaintează Prim-Procurorului.

Se prea poate ca instanța de Cameră Preliminară să-și declinat competența, ceee ce indică, cu siguranță o încheiere de dezinvestire.

Citiți disp. art.339 NCPP și 340 NCPP.
Problemele sale sunt cunoscute de mult pe forum. Asteptati-va sa apara cu un mesaj ca le-a facut dosar penal judecatorilor care au scos cauza de pe rol.

Alte discuții în legătură

Problema de competenta materiala eusaisapte eusaisapte 1. am formulat plangere impotriva actelor procurorului cf. art. 340 din CPP in care am invocat pe langa exceptia nulitatii relative si exceptia nulitatii ... (vezi toată discuția)
Motivarea respingere contestatie ! ContSters327384 ContSters327384 Cum poate sa spuna o judecatoarea ca \\" insa nimeni nu il opreste pe petent a depune plangere la DIICOT \\" dar da decizie finala definitiva ? Sau Cum ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna dezinvestire? Just-drept Just-drept Buna ziua, Judecatorul s-a pronuntat la judecata printr-un act care apare asa: [b]Document: Încheiere finală (dezinvestire).[/b] Aceasta este ... (vezi toată discuția)