avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Retragere fondatori ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Retragere fondatori ONG

Buna ziua. Am rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune: in cazul unei asociatii culturale, cu 3 membri fondatori, fara niciun angajat, daca unul din membri este exclus sau se retrage, asociatia se desfiinteaza automat? Multumesc
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:31, 2 August 2016
Conform art.55 alin.1 lit. d din OG 26/2000, asociaţia se dizolvă de drept prin reducerea numărului de asociaţi sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.

Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a carei circumscripţie se afla sediul asociaţiei, la cererea oricărei persoane interesate.
Multumesc pentru raspuns dar, in cele 3 luni de zile, fiind sub limita fixata de lege, asociatia poate functiona?
Din textul de lege asa reiese ca poate functiona si daca in cele 3 luni numarul de asociaţi nu devine cel putin egal cu limita fixată de lege, atunci se dizolva de drept in conditiile mentionate mai sus.
Mda, afirm ca este cel putin ciudata legea. Mie mi se pare evident ca, prin excluderea unui membru fondator de catre ceilalti doi si asocierea cu un alt membru nou (care devine fondator?) asociatia nu mai este aceeasi ca la infiintare. Membrul fondator exclus are posibilitati de atac a deciziei de excludere, astfel incat sa rezulte dizolvarea?
Da, poate ataca decizia.
Ong-ul trebuie sa nu il priviti ca un srl care are patroni si doar ei dicteaza acolo si daca ei nu mai sunt, atunci nu mai e nici firma. La ong, in timp poate sa apara situatia in care chiar sa nu se mai regaseasca niciunul dintre fondatori dar el sa functioneze si sa desfasoare activitati cunoscute in comunitate. De aceea e chiar recomandat ca inca de la infiintare (si chiar sa atrageti in timp) sa aveti in ong cat mai multi membrii cu drepturi depline, nu doar 3.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la statutul de membru al unei asociatii ionita anisoara ionita anisoara va rog sa-mi spuneti ce repercursiuni ar putea avea retragerea unui membru fondator din C.D. si demisia lui din Asociatie?Cum interpretati acestea?Dar ... (vezi toată discuția)
Excludere membru fondator aadynna aadynna buna ziua! o asociatie cu 3 membri fondatori poate exclude prin hotararea adunarii generale unul din acestia daca a adus prejudicii ONG-ului? daca ... (vezi toată discuția)
Asociatie non profit asociat decedat claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Rog confirmare pentru asociatie non profit înființată cu 3 asociați in cazul in care un asociat decedeaza ce se intampla procedural? Asociația poate ... (vezi toată discuția)