avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere disciplinara pentru alcool ..???!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere disciplinara pentru alcool ..???!!!

Va roggg ..ajutati-ma cu un raspuns / solutie ...

Cazul e urmatorul
Intr-un SRL (fara departament de resurse umane) , un angajat e surprins sub influenta bauturilor alcoolice. Firma nu dispune de alcool test, angajatii sunt solidari unul cu celalalt , deci nu se poate pune baza pe declaratia celorlalti, cum se poate dispune concedierea pentru abatere disciplinara a salariatului?
Mentionez ca angajatul alcoolic nu vrea sa dea declaratie si nici sa-si prezinte demisia , responsabilul ISCIR nu-si mai pune parafa de fisa de protectie a muncii, iar medicul de medicina a muncii refuza viza ... cum e mai corect sa procedez ?
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 17:43, 20 August 2009
discutii de dragul discutiilor!!!!!!!!!!!
starea de ebrietate a trecut, oamenii sunt solidari...deci, fara alcooltest, fara martori, care e dovada in cercetarea disciplinara pe care se sustine intreg cazul?????
desfiintati locul de munca respectiv, dar tineti cont de Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa." (O.U.G. nr. 55/2006)
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
Art. 76. - Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.
Art. 78. - (1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

(2) La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.


Tineti cont de aceste prevederi. Adresati-va unui specialist in domeniu si nu unui contabil sau prietenilor cu ceva cunostinte de drept din auzite.
Cea mai buna solutie ar fi sa-l convingeti sa-si dea demisia. (ceea mai buna modalitate este aceea de a-l urmari pas cu pas in indeplinirea atributiilor de serviciu si sanctionarea lui disciplinara pentru orice abatere, astfel incat sa se poata trece si la concediere pentru motive ce tin de persoana salariatului, motive ce vor putea fi probate)
Multumesc pentru pareri ..deocamdata !

Sincer si eu as opta pentru convingerea salariatului de a-si scrie demisia, insa sa vad cum decurg discutiile !
Ar fi ideal.........
Dar trebuie sa il sperii putin. Asa ca cercetarea prealabila este cea mai potrivita, indiferent ce sanctiune aplici, sa vada ca nu glumesti si ca nu poate continua asa.... Nu mai intarzia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare disciplinara cu avertisment scris Nicoleta Maria Nicoleta Maria Sunt angajata unei companii nationale si mi s-a facut raport de sanctionare cu avertisment scris. As dori sa intreb daca in urma cercetarii disciplinare la ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Concediere Daniela2172 Daniela2172 Buna ziua As avea si eu o rugaminte. De cateva luni bune nu mai am acces la noile reglementari la legi si m-ar interesa in mod direct tot ce este legal in ... (vezi toată discuția)