avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordare stimulentului de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordare stimulentului de insertie

Buna ziua,
Am auzit ca, conform noii legi de la 1 iulie 2016, daca doresc sa-mi prelungesc concediul de crestere copil de la 2 la 3 ani, voi primi un stimulent de insertie de 500 ron/luna timp de un an daca ma intorc la serviciu cand copilul implineste 2 ani. Daca este adevarat cum trebuie sa procedez, mai trebuie sa depun ceva la primarie si cu cat timp inainte?
Multumesc frumos si astept raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:29, 2 August 2016
1. Art. 7 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).

(2) Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;

b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) şi (2).

2. Asadar, pentru a beneficia de stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, va trebui sa obtineti venituri supuse impozitului cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

De exemplu, daca copilul implineste varsta de 2 ani la 15 decembrie 2016, va trebui sa obtineti venituri supuse impozitului pe venit inainte de 15 octombrie 2016.

1. Concediul crestere copil (CCC) se acorda numai pana implineste copilul 2 ani, nu se poate prelungi pana la varsta de 3 ani decat in cazul in care copilul este incadrat in grad de handicap.

2. Stimulentul de insertie se acorda pana implineste copilul 3 ani (sau 4 ani daca copilul este incadrat in grad de handicap) nuami daca sunteti in CCC si reluati activitatea cu cel putin 60 de zile inainte de a implini copilul 2 ani.

3. Nu se poate ca in acelasi timp sa primiti si indemnizatie pentru CCC si stimulent de insertie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului rodicadragan rodicadragan Buna ziua Va rog, daca puteti sa ma luminati in privinta aplicarii legii 66/2016, mai exact cu privire la stimulentul de insertie acordat pana la implinirea ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie 2016 smileylory smileylory Buna. Daca fiica mea implineste 2 ani in decembrie 2016, iar sotul nu isi va lua ultima luna \"concediul tatalui\", pentru a beneficia de stimulentul de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil carmen1975 carmen1975 Buna seara. Vreau sa intreb referitor la stimulentul de insertie, urmatoarea situatie: am optat de la inceput pentru CCC pana la 2 ani, trebuind sa revin la ... (vezi toată discuția)