avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intarziere acte necesare dupa demisie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intarziere acte necesare dupa demisie?

Buna ziua,

Acum 2 luni am depus demisia angajatorului, dar acesta ma tot intarzie cu actele obligatorii dupa depunerea demisiei.
Astazi mi-a spus ca pot sa vin sa iau cand vreau actele, dar defapt imi spune ca este vorba doar de o decizie de incetare.
Am citit in multe parti ca obligatorii sunt si adeverinta de vechime in original cat si fisa de lichidare.
Acesta a fost primul meu loc de munca si nu stiu exact cum se procedeaza.

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 2 August 2016
La incetarea unui raport de munca , trebuie sa solicitati in scris fostului angajator eliberarea urmatoarelor documente:
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj, chiar daca nu beneficiati de indemnizatia respectiva ... nu se stie niciodata.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Ati formulat o astfel de solicitare scrisa?
Nu am solicitat in scris nimic, totul a fost verbal.

Ma voi duce saptamana asta sa imi iau decizia de incetare, nu voi avea nevoie de adeverinta de vechime banuiesc, dar am intrebat deoarece intelesesem ca acestea trei trebuiesc date de angajator obligatoriu, fara a fi nevoie de o cerere.

Multumesc pentru raspuns.
Legea prevede clar, la solicitarea scrisa si nu verbala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie la zi otiliap otiliap buna ziua in cat timp de la depunerea demisiei la zi conf art 81 alin 8 trebuie sa primesti de la angajator actele de lichidare? angajatul ce obligatii mai ... (vezi toată discuția)
Demisie mmus mmus Buna ziua, In cazul demisiei, ce documente trebuie angajatorul sa-i inmaneze fostului salariat: adeverinta de vechime, copie dupa Revisal etc.??? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Demisie cu renuntare la salariu Vasilateanu Vasilateanu In perioada 01.06 - 13.06.2014 am fost angajat al unui SRL. La data de 13.06.2014 am formulat demisia si ca sa pot pleca fara sa stau in preaviz am convenit cu ... (vezi toată discuția)