avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Camere de supraveghere in birouri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Camere de supraveghere in birouri

Buna seara . As dori o lamurire in ceea ce priveste o situatie nou aparuta la locul de munca.Mentionez ca lucrez la o institutie de stat, si ca s-a luat hotararea sa se monteze camere video de supraveghere in birouri , pe motiv ca intr-o parte a programului incasam anumite sume de bani . Birourile noastre nu sunt declarate "casierii" iar acele camere (2) sunt amplasate in asa fel incat una sa urmareasca persoanele care intra in birou iar cealalta strict pe noi , pe angajati, fara a avea nici un fel de legatura cu incasarile pe care le facem. Va rog daca puteti sa ma lamuriti , daca este legala aceasta supraveghere video, care ne creeaza un disconfort si o stare de tensiune si incordare ,dat fiind faptul ca mai sunt asemenea birouri care incaseaza sume mult mai mari de bani in institutia unde lucram si nu s-a pus problema supravegherii video . In cazul in care aceasta supraveghere nu are un temei legal , ce putem face? cui sa ne adresam ?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 11 August 2016
Gasiti aici amanunte intr-un articol publicat pe aceasta tema pe avocatnet.ro :
www.avocatnet.ro/content/art...

Supravegherea video nu este permisa in interiorul birourilor in care lucreaza angajatii, exceptand situatiile expres prevazute de lege ,cum ar fi de ex. pentru asigurarea pazei si protectiei sau avizul de la ANSPDCP.!
Opinia mea este sa faceti o sesizare catre Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal,angajatorul putand fi sanctionat
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 2 August 2016
ContSters400311, utilizator
Buna seara,
Acele camere video pentru a fi amplasate legal trebuie sa indeplineasca anumite criterii, printre care sunt cele enumerate mai jos:
1. Sa contribuie la combaterea si prevenirea infractiunilor.
2. Asigurarea pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor.
3. Sa fie vorba de locuri sau spatii deschise sau destinate publicului, inclusiv caile de acces inspre aceste spatii.
4. Sa fie montate in locuri vizibile.
Ultima modificare: Marți, 2 August 2016
Florin Cioca, Consilier juridic
Supravegherea video poate fi facuta doar in anumite scopuri prevazute in Decizia ANSPDCP nr. 52/2012.,am indicat link unde se pot consulta aceste aspecte!
@hrs61
Dvs ati publicat un link catre articolul unui jurnalist publicat pe site. Eu v-am redat prevederile art. 4 lit. a, c si art 5 alin 1-2 din Decizia ANSPDCP nr. 52/2012.
Va explic ca sa intelegeti si dvs.
Decizia ANSPDCP permite amplasarea camerelor video in birouri in anumite situatii prevazute expres de lege sau cu avizul ANSPDCP.
De exemplu in HG 301/2012 la art 8^1 Anexa 1 - Cerinte minimale de securitate se prevede "Unităţile şi instituţiile de interes public trebuie să prevadă sisteme de supraveghere video pe căile de acces, holuri şi alte zone cu risc ridicat, detecţie a efracţiei pe zonele de expunere sau depozitare valori şi control acces, prin personal sau echipamente".
In Decizia ANSPDCP la art 4 se mentioneaza ca supravegherea video poate efectuata pentru combaterea si prevenirea infractiunilor (lit a ), pt asigurarea pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor (lit. b).

@Danuzia
Aceste situatii sunt unele delicate avand in vedere ca unele institutii publice dar si societati private utilizeaza sistemele video in alte scopuri decat cele prevazute de lege si redate mai sus. De asemenea chiar in situatia in care institutia dvs detine un aviz din partea ANSPDCP, conducatorii acesteia pot savarsi abuzuri utilizand camerele video in mod excesiv, pentru a controla accesul angajatilor la locul de munca, dar si pentru a monitoriza corectitudinea si eficienta activitatii desfasurate de acestia, ceea ce poate aduce atingere vietii private a acestora.

....ne creeaza un disconfort si o stare de tensiune si incordare.....

Daca conducatorii institutiei dvs va reproseaza anumite lucruri in comportamentul dvs, observate cu ajutorul camerelor video, care nu au legatura cu activitatea de prevenire a infractiunilor sau de asigurare a pazei si protectiei bunurilor si valorilor, ci tin mai degraba de comportamentul dvs la locul de munca, atunci puteti sesiza ANSPDCP. De exemplu: prea multe discutii cu colegii de birou, prea mult timp petrecut la toaleta, etc

Daca considerati ca situatia din cadrul institutiei nu se incadreaza in cele expuse mai sus si institutia nu are aviz ANSPDCP pt camere video puteti depune o sesizare.
Situatia e una fara iesire si rezolvare . Atata timp cat e vorba de o institutie publica ( alta forma de organizare a intitutiilor de stat nu mai sunt deci e vorba de o primarie , finate publice sau ceva asemanator ) conducatorul institutiei are tot dreptul de a monta acele camere de supraveghere fara a avea o justificare fata de dvs , din pacate . Daca motivatia lui poate alterna de la " evitarea unor situatii neplacute cu privire la buna desfasurare a activitatii " si pana la " protectia propriilor angajaţi " sa stiti ca nici conducatorul institutiei nu va poate da afara , pentru lucruri marunte , avand ca dovada filmarea respectiva .

Alte discuții în legătură

Supraveghere video la locul de munca nero2013 nero2013 Buna ziua, Lucrez intr-un magazin apartinand lantului \"X\" Magazinul este dotat cu camere de supraveghere. Va rog sa-mi spuneti daca ele sunt pentru ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere in birou Unfunctionar Unfunctionar Buna seara! Lucrez ca functionar public intr-un birou unde se prelucreaza date cu caracter personal iar conducerea a hotarat sa monteze camere de luat vederi ... (vezi toată discuția)
Camere de luat vederi roxana69 roxana69 Se pot monta camere de luat vederi in hala de productie? (vezi toată discuția)