avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SAFETY - procedurile în materie de sănătate şi de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SAFETY - procedurile în materie de sănătate şi de siguranţă la locul de muncă.

Buna ziua!

Lucrez in cadrul unei companii in care sunt foarte bine documentate si aplicate procedurile de Safety. Insa ma confront cu o sitiatie care imi provoaca mai mult rau decat protectie: sunt Quality Inspector -receptie si imi desfasor activitatea in cadrul unitatii de productie. Conform procedurilor din momentul in care intram in unitatea de productie suntem OBLIGATI sa purtam ochelari de protectie, asta inseamna ca 8 ore sa port acesti ocheleri cand verific dimensional sau vizual componentele de la receptie inclusive cand fac inregistrarile in calculator , aproape 50% din timp sunt in fata calculatorului, purtand acesti ochelari. In 5 luni de cand lucrez aici vederea este mult afectata, sunt programata la un consult pentru ca nevoie de ochelari pentru vederea de aproape. Intrebarea mea este: este normal si legal sa supui o persoana la o boala sigura pentru un risc probabil, risc care nu stiu cum a fost stabilit pentru functia mea? Cum pot proceda pentru ca firma sa gaseasca alte metode pt minimizarea' riscului': birou inchis.....etc?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:44, 5 August 2016
Purtarea obligatorie a ochelarilor de protectie, mentionata in procedurile de care amintiti, a fost nominalizata in urma unei evaluari a riscurilor profesionale efectuata de catre angajator conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si copletarile ulterioare.
Pentru evaluarea riscurilor profesionale s-au avut in vedere riscurile identificate, generate de produse, echipamente tehnice, mediu de lucru, tehnologie de fabricatie.
-Art. 12. - (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
b) să decidă asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate şi, după caz, asupra echipamentului de protecţie care trebuie utilizat;
.....
-Art. 7. - (1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
......
(3) Angajatorul are obligaţia să implementeze măsurile prevăzute la alin. (1) şi (2), pe baza următoarelor principii generale de prevenire:
a) evitarea riscurilor;
b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
c) combaterea riscurilor la sursă;
.......
Examinarea medicala periodica efectuata lucratorilor, in cazul dvs. va cuprinde obligatoriu si consult de specialitate pentru vedere.
Nu poate fi vorba de un risc probabil, daca riscul a fost identificat si evaluat, iar gravitatea si probabilitatea de producere a impus purtarea obligatorie de ochelari de protectie pe toata perioada lucrului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare riscuri jacquelline jacquelline Buna ziua! As dori sa stiu daca metoda PECE de evaluare a riscurilor in domeniul sanatatii si securitatii ocupationale mai poate fi folosita (este aprobata ... (vezi toată discuția)
Acordare sporuri de catre angajator Ninel71 Ninel71 Buna ziua! Lucrez la o firma de recuperare si procesare deseuri medicale,mentionez ca este firma privata si a-si dori sa stiu daca patronii au obligatia de a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,cum poate asigura angajatorul securitatea angajaților? ... Costin_Adrian Costin_Adrian Bună ziua,cum poate asigura angajatorul Securitatea angajaților? Eu lucrez la Brico Depot Orhideea și mă confrunt aproape zilnic cu \"specimene \" de ... (vezi toată discuția)