avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ordonanta Clasare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ordonanta Clasare

In urma comunicarii unei ordonante prin care s-a dispus clasarea unui dosar penal , am depus o plangere catre prim-procurorul Parchetului impotriva acestei solutii de clasare.

As dori sa stiu daca exista un termen de solutionare a acestui tip de plangere.

Multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~
Termenul este de cel mult 20 de zile de la primire.
Au trecut demult cele 20 de zile si nu am primit nimic. Unde si cum se poate reclama acest lucru ?
ART. 338 c.p.p.
Termenul de rezolvare
Procurorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire şi să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea un exemplar al ordonanţei.
ART. 339
Plângerea împotriva actelor procurorului
(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.
(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.
#M2
(4) În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.
#B
(5) Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
(6) Dispoziţiile art. 336 - 338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel.
ART. 340
Plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată
(1) Persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
(2) Dacă plângerea nu a fost rezolvată în termenul prevăzut la art. 338, dreptul de a face plângere poate fi exercitat oricând după împlinirea termenului de 20 de zile în care trebuia soluţionată plângerea, dar nu mai târziu de 20 de zile de la data comunicării modului de rezolvare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Orodonanta de clasare Sever Simion Sever Simion Am primit o ordonanta de clasare a plangerii penale intocmita de mine ca parte vatamata. In cuprinsul ei sunt multe minciuni si sursa lor este sectia de ... (vezi toată discuția)
Termen pentru atacarea actelor procurorului wap54 wap54 Dupa noul cod penal la cat timp de la primirea unei ordonante de NUP la o sesizare poti depune contestatie la prim-procuror? Dupa prim - procuror unde mai poti ... (vezi toată discuția)
Se poate adresa plangerea impotriva rezolutiei de nup a parchetului catre dna? catinf catinf Buna ziua. Vreau sa fac plangere impotriva unei rezolutii a Parchetului de NUP in calitate de persoana interesata/succesor. Pot adresa plangerea prim ... (vezi toată discuția)