avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt parinte

buna ziua,

As dori si eu o lamurire.

Un cuplu de cetateni romani este divortat in spania, iar copilului minor de 9 ani ii expira pasaportul peste cateva luni si trebuie reinnoit.
Prin sentinta de divort (tradusa de un traducator autorizat romaa) se dispune:
- se declara desfacuta casatoria incheiata intre soti;
- se atribuie exercitarea protectiei si custodia fiului minor .... mamei, fara a prejudicia exercitarea comuna a autoritatii paterne.
- se stabileste un regim de vizite al tatalui cu fiul sau;
- se fixeaza o pensie alimentara...pe care tatal va trebuie sa o achite.


intrebarea mea este...la reinnoirea pasaportului mai este nevoie de acordul tatalui, daca fiul minor deja are pasaport, sau poate mama sa faca demersurile acestea si singura?
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 20:57, 9 August 2016
Este vorba de exercitarea în comun a autorităţii părinteşti, este necesar acordul tatălui pentru înnoirea paşaportului.
si in situatia daca tatal nu este de gasit (pt ca si-a tot schimbat rezidenta din strainatate si nici nu a venit sa isi viziteze copilul), sau daca este de gasit dar refuza sa isi dea acordul (intrucat dupa divortul celor 2 parinti, intre acestia nu s-a pastrat o legatura, iar ultima legatura care a existat in trecut nu a fost una cooperanta), in cazul asta trebuie deschisa o actiune in contradictoriu cu tatal si suplinit acordul tatalui cu acordul instantei....chiar si daca procedura de comunicare a actelor procesuale catre tata va ingreuna celeritatea finalizarii procesului?

multumesc.
În toate situaţiile descrise de Dvs. mai sus trebuie acţiune în instanţă pentru suplinirea acordului sau o nouă acţiune, prin care să ceară exercitarea autorităţii părinteşti doar de mama. Nu contează că nu e de găsit, nici că nu se ocupă de copil, tatăl are dreptul să hotărască soarta copilului; acum nu o face, dar poate peste 1 an, 2...10, îşi aduce aminte că are un copil şi poate vrea să plece cu el în vacanţe, în weekenduri, să-l găzduiască. Nu i se poate lua acest drept doar pentru că nu e de găsit.#-o
am sunat azi la regimul pasapoartelor si mi-au spus ca nu e nevoie de acordul tatalui pentru reinnoire daca prin sentinta unul dintre parinti are custodia copilului, insa trebuie ceruta la tribunal de domiciliu din Romania recunoasterea sentintei din Spania. este o decizie similara cu cea a politiei de frontiera cu privire la insotirea copilului in afara granitelor fara acordul tatalui in baza aceleasi sentinte.

Nu inteleg de ce totusi, in anumite scopuri folosite...sentinta pronuntata in Spania in privinta divortului si in acelasi timp a custodiei copilului este recunoscuta automat de anumite autoritati din Romania (in scopul inscrierii divortului, schimbarii numelui, trecerii cu copilul in afara granitelor), iar pentru reinnoirea pasaportului trebuie neaparat sa fie recunoscuta de tribunalul din Romania. #-o#-o#-o
se atribuie exercitarea protectiei si custodia fiului minor .... mamei, fara a prejudicia exercitarea comuna a autoritatii paterne.

Deci traducerea asta e ambiguă. Se vorbeşte despre exercitarea comună a autorităţii paterne.
Tocmai de aceea, Poliţia de frontieră cere lămurirea , în termeni juridici româneşti a acestei sentinţe. În Romania, nu există custodie, ci autoritate părintească, care poate fi unică sau comună; nu există "protecţia minorului" ci domiciliu minor; se vorbeşte în sentinţă de exercitarea comună a autorităţii paterne.
Restul actelor administrative nu au legătură cu minorul.
Ultima modificare: Marți, 9 August 2016
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Substituire acord părinte călătorie minor în străinătate ghiocelioana ghiocelioana Bună ziua! Doi soţi români divorţaţi în Spania au atribuită exercitarea autorităţii părinteşti împreună asupra minorului lor, născut tot ... (vezi toată discuția)
Procura calatorie minor elenasiadi elenasiadi Buna ziua, vroiam sa intreb daca am nevoie de procura din partea fostului sot pentru a putea calatori in afara teritoriului tarii cu copiii minori, si pentru a ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara - minor - custodie comuna radulescu10 radulescu10 Buna seara! Va contactez in vederea obtinerii unor informatii/ consultanta in cazul unui divort, fara partaj, cu un minor, deja pronuntat cu sentinta ... (vezi toată discuția)