Am urmatoarea situatie: dupa divortul parintilor mei tatal meu s-a recasatorit, in urma mariajului rezultand o sora(de tata). La cativa ani dupa casatorie s-a achizitionat o casa, pe numele socrilor tatalui meu. Acestia au donat-o unicului lor copil (sotia tatalui meu), cu drept de uzufruct pentru tatal meu. Mentionez ca acestia erau pensionari, si tatal meu a avut mereu venituri net superioare sotiei. Mai mentionez ca, tatal meu a platit pensia alimentara corecta numai la cativa ani dupa divort, cand s-a apelat la instanta judecatoreasca, el considerand ca acesta este un lucru 'negociabil'.
Intrebarea mea este daca se poate ataca in instanta, ca mostenitor, aceasta proprietate care in mod evident depaseste posibilitatile proprietarilor, cu suspiciunea favorizarii unuia dintre mostenitori(sora mea) si nedreptatirii copilului din prima casnicie.
Cu alte cuvinte, daca celelate bunuri nu insumeaza cuantumul cuvenit ca rezerva succesorala, dobandirea acestui imobil poate fi atacata(conditiile le-am expus deja), desi el nu este propri-zis titular ci numai uzufructuar..?
Tatal beneficiaza doar de dreptul de uzufruct si nu de cel de proprietate.
Dreptul de uzufruct inceteaza la decesul uzufructuarului si nu se transmite mostenitorilor acestuia. Dvoastra mosteniti doar cota parte din bunurile aflate in proprietatea tatalui.
Intrebarea era daca as putea contesta tocmai aceasta situatie, creata evident pentru a ma dezavantaja in favoarea copilului din cea de-a doua casnicie.