avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contoar pasant de gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contoar pasant de gaze

Buna ziua.
Locuiesc intr-un apartament de bloc si , la aragaz mi-am montat un contoar pasant de gaze-deci nu am centrala, ci, pur si simplu, pentru ca plateam foarte mult gazul, am gandit ca e ceva in neregula, si am vrut contorul meu atasat aragazului. Intr-adevar, dupa montarea lui s-a vazut clar ca eram foarte incarcati la consumul de gaze-iarna nu va pot spune cat de mult se ridica consumul. Acum, administratorul vine si spune ca nu mai ia in considerare aceste cotoare, fara a li se face control metrologic, dar nu spune conform carei legi. Rugamintea mea catre dumneavoastra este, daca se poate sa-mi spuneti :LA CE INTERVAL DE TIMP SE FACE VERIFICAREA METROLOGICA A CONTOARELOR PASANTE? Pentru ca eu stiam ca la 10 ani, dar nu am reusit sa gasesc legea care se refera la acest lucru. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sanda65 , utilizator 16:02, 8 Noiembrie 2017
Verificati la cei de la care ati achizionat acel contoar si care presupun ca l-au si montat.
Printre documentele primite ar trebui sa se regaseasca si informatii cu privire la verificarea unor astfel de dispozitive.
Pai dvs. ati pornit cu dinaintea-dinapoi.

Trebuia sa mergeti mai intai la asociatie sa-i informati despre intentia de montare a unui contor individual. Ce ma mir eu, este faptul ca in alte parti se pot monta contor (atentie se spune c o n t o r, nu c o n t o a r, da?) in interior - daca am inteles bine... Daca aveti contor la interior cei de la gaze nu v-au intocmit contract individual de furnizare?
Contorul este la usa dvs. (coloana separata) sau contorul se afla in bucatarie si este bransat inaintea aragazului din teava comuna?
Daca l-ati montat si nu ati avut aprobarea as. prop., ati face bine sa mergeti cu o cerere in acest sens, la presedintele as. prop. Bine ar fi sa atasati si copii dupa facturi, buletuine de verificare metrologica, garantii si alte marafeturi pe care le cere administratorul - care nu vrea sa se complice, adica tre' sa mai faca niste calcule - scadere, din valoarea contorului general tre' sa scada consumul declarat de dvs. si diferenta sa o imparta la vecinii dvs.
Dvs. trebuie sa va consultati cu administartorulcand si cum faceti comunicarea consumului - poate odata cu cu consumul la apa... Chestiunea nu este chiar asa de simpla cum pare la prima vedere si ma refer la facturile de gaze si energie electrica care vin la asociatii - de nu mai stie nimeni cati Kwh sau m.cubi de gaze consumi pentru ca sunt facturi estimative sau cu regularizari si treaba se cam incurca - din acest motiv administratorul vrea sa va fenteze...

Succes!
@nastasescuadriana

Dupa cum deducem din cele scrise de dv. se pare ca pana de curand administratorul v-a luat in seama consumul masurat pe acest contor pasant.
Intrebarea auxiliara ar fi daca sunteti singura proprietara cu acest fel de contor sau mai sunt si alti detinatori de asemenea contoare si, in caz ca da, atunci la toti le refuza aceste inregistrari de consum?
Daca sunteti singura chiar nu este in regula sa va fi luat in seama consumul contorizat. Aceasta contorizare se face pentru o majoritate de apartamente, daca nu chiar tuturor apartamentelor din scara.

Si, da, acestea trebuie verificate metrologic la o anumita perioada de timp. In fisa care insotea contorul se afla scris si perioada de garantie metrologica.
In plus de asta trebuie sa va spun ca acest tip de contor nu este agreat de specialistii in domeniu pentru ca el franeaza debitul de gaze catre aragaz si nici nu e un contor de precizie.

Administratorul nu numai ca nu vrea sa va fenteze, dar nu vrea ca dv. sa-i fentati pe ceilalti prin inregistrarea unui consum in afara perioadei de garantie.
Vedeti datele si reveniti cu precizari.
Referitor la acest tip de contor, as vrea sa stiu daca este sau nu legal sa se monteze astfel de contoare in interiorul apartamentelor legate de conducta centrala de gaze.
In acest moment, pe scara exista doar 2 apartamente din 20 care nu au contor de gaze, printre care si al nostru, iar TOATE pierderile de gaze sunt trecute pe aceste 2 apartamente, astfel incat s-a ajuns ca in luna octombrie 2017 sa se factureze 280 lei pe 2 apartamente de 3 camere cu cate o persoana, iar acest lucru mi se pare inadmisibil.
In plus la cererea de a se alinia prin montarea unui contor in apartament, responsabilul de scara ne-a comunicat ca firma care a montat contoarele nu mai exista, prin urmare, contoarele functioneaza cine stie cum, nu mai vorbim de nicio verificare metrologica.
Prin urmare, repet, este legal acest lucru?
''administratorul vine si spune ca nu mai ia in considerare aceste cotoare,'' contoarele pasante nu se iau in calcul decat daca se hotaraste in AG.Mai bine era sa va debransati de la teava comuna de gaz. Aveati contract separat cu Engie...sau cine o fi.Este normal sa vi se para ca va punea mai mult la comun pentru ca exista un contor si toata lumea consuma...consum care se imparte pe nr de persoane.Dar,unii stau acasa toata ziua,altii fac sute de borcane cu muraturi...de aici vi se pare diferenta mare.
Verificarea metrologica o puteti face la BRML.

Alte discuții în legătură

Calcul consum de gaze florentinazara florentinazara Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatii de proprietari și doresc să știu dacă este legal ca proprietarii de apartamente care nu au contoar de ... (vezi toată discuția)
Contor gaze mastera mastera Buna seara, As dori sa stiu care este procedura sau cum se poate monta un contor de gaze? Ma refer la acele contoare care se monteaza in apartament nu cele ... (vezi toată discuția)
Contoare caldura si gaze ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua, Am achizitionat de curand un apartament intr-un bloc din capitala. Am luat legatura cu administratorul pentru ca as dori sa imi montez repartitoare ... (vezi toată discuția)