avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Pot fi si pensionar si functionar public?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Pot fi si pensionar si functionar public?

Buna ziua
Sunt pensionar M.A.I., fost politist si as dori sa ocup o functie publica prin concurs la o institutie publica .
De la resurse umane ma respins spunandu-mi ca trebuie sa renunt la pensie in favoarea functiei respective deoarece nu pot cumula pensia cu salariul .
Mentionez ca institutia respectiva se numeste A. J.O. F. M .
Va multumesc!
Legea nr.223/2015
Art. 76.
(1) În sistemul pensiilor militare de stat pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu;

b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii beneficiari ai unei pensii de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii beneficiari ai unei pensii de urmaş, prevăzuţi la art. 48 lit. a) şi b).

Prin urmare, puteti cumula pensia cu salariul.
~ Conținut șters la cerere ~
neculai29 a scris:

....
De la resurse umane ma respins spunandu-mi ca trebuie sa renunt la pensie in favoarea functiei respective deoarece nu pot cumula pensia cu salariul .
Mentionez ca institutia respectiva se numeste A. J.O. F. M .



A existat intr-adevar o restrictie de acest gen, stipulata in Legea nr. 329/2009, ce reglementa conditiile exercitarii cumului pensiei din sistemul public de pensii si sistemele neintegrate sistemului public cu veniturile salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii,dar in prezent aceasta prevedere restrictiva a fost abrogata, prin prevederile din Legea nr. 134/2014
De asemenea,asa dupa cum ati fost informat ,nu exista nicio restrictie nici in Legea nr.223/2015

In concluzie, legal nu exista acest temei de refuz, caz in care puteti uza de dreptul de a contesta respingerea dosarului dvs la selectia de dosare,in cf cu legea !
Într-o funcție publică nu vă numește nimeni dacă sunteți pensionar. Mai exact spus, dacă vă veți depune dosarul în vederea participării la un concurs de ocupare a unei funcții publice de execuție, el vă va fi respins de la bun început, în procedura de selecție a dosarelor. Agenția Națională a Funcționarilor Publici este de părere că Legea nr. 188/1999 nu permite unui pensionar să ocupe o funcție publică. Din comisia de concurs face parte, întotdeauna, și un angajat al A.N.F.P.
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Foarte bine ANFP. Sa fim seriosi cu o pensie de la MAI nu se moare de foame. In schimb sunt destui copii tineri care nu au serviciu si ar putea ocupa scaunele de functionari publici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca olimpiastanca olimpiastanca In cazul in care beneficiez de pensie limita de varsta ca fost ofiter de politie, mai pot sa ma angajez la o institutie de stat si sa beneficiez si de salariu ... (vezi toată discuția)
Pensionari angajați DianaMarcu DianaMarcu Bună ziua ! Dacă o persoană a ieșit la pensie din MAI, se poate angaja după aceea tot la stat pe un post asemănător ? (vezi toată discuția)