avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Achizitie mij.fix
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Achizitie mij.fix

Bun seara,Va rog sa ma ajutati pentru a-mi clarifica o situatie noua aparuta .
La un cabinet medical dentar ,creditul obtinut de la o banca,pentru achizitia unui
scaun stomatologic,este o cheltuiala deductibila pentru cabinet,la fel si dobanda si comisioanele bancare aferenta creditului,care este obtinut pe numele cabinetului.
Cabinetul nu este nou infiintat ci din 1996.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 11:01, 18 August 2016
Ratele achitate pentru rambursarea creditului nu sunt cheltuieli deductibile, asa cum nici acordarea creditului nu reprezinta venit impozabil.
Sunt cheltuieli deductibile: dobanda aferenta creditului si amortizarea lunara a mijlocului fix achizitionat.

Codul fiscal
ART. 68 - Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate
(...)
(3) Nu sunt considerate venituri brute:
(...)
b) sumele primite sub formă de credite bancare sau de împrumuturi de la persoane fizice sau juridice;

(...)

(4) Condițiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, pentru a putea fi deduse, în funcție de natura acestora, sunt:
a) să fie efectuate în cadrul activităților independente, justificate prin documente;
(...)
d) să respecte regulile privind amortizarea, prevăzute în titlul II, după caz;

(...)

(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
(..)
g) ratele aferente creditelor angajate;
Multumesc pentru raspunsul bine documentat mi-a fost de mare ajutor.
Cu placere.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deduceri cheltuieli profesie liberala - cmi geoedi geoedi Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Se pot deduce cheltuielile (rata la banca, utilitati, intretinere) si se poate amortiza valoarea la ... (vezi toată discuția)
Cum se inregistreaza un credit bancar in contabilitatea unei intreprinderi individuale? mirela1984 mirela1984 Buna ziua! Am o i.i. , ,neplatitoare tva. De curand, am contractat un credit bancar pe 4 ani. As dori sa ma ajutati cu modul in care se inregistreaza in ... (vezi toată discuția)
Amortizare deductibila sau nu ? Marian Trutan Marian Trutan Buna ziua ! Va supun atentiei urmatoarea speta : Un cabinet medical-CMI a achizitionat de la o persoana fizica un aparat de o valoare mare-circa 200000 lei,in ... (vezi toată discuția)