avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vaduva de razboi
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vaduva de razboi

Buna ziua,
Intrebarea mea este cat este pensia de vaduva de razboi (sotie nerecasatorita, a carui sot a murit impuscat in razboi)? Acum cativa ani s-a diminuat cu aproape 100 ron, momentan fiind de 92 ron. Vreau doar confirmare ca suma este corecta .

Cu tot respectul pentru profesionalismul d-voastra,
Cornel Coman
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:43, 23 August 2016
Gasiti informatii aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Raspuns direct la intrebarea dvs.(extras din discutia de mai sus):
Vaduva de razboi care are dreptul la pensia I.O.V.R. in conditiile legii primeste, pe langa aceasta pensie, si pensia de asigurari sociale.
Sotul supravietuitor al veteranului de razboi, care nu s-a recasatorit, beneficiaza de jumatate din indemnizatia de veteran de razboi si din renta lunara precum si de jumatate din numarul calatoriilor gratuite la care avea ori trebuia sa aiba dreptul, potrivit legii, sotul decedat.
Vaduvele de veterani de razboi care nu s-au recasatorit beneficiaza de 100% din indemnizatia de veteran de razboi, daca sotii acestora inaintea decesului nu au fost decorati cu ordine sau medalii de razboi ori cu Medalia "Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial 1941-1945".
Multumesc pentru raspunsul detaliat, singurul lucru neclar pentru mine este daca in 2016 suma de 92 ron este corecta pentru pensia IOVR de vaduva de razboi.
Va trebui sa intrebati in scris, cu nr. de inregistrare/ data la CJP. Nu am cunostinta de un act normativ care sa fi condus la reducerea pensiei de IOVR.
OUG nr. 9/2015 pentru modificarea Legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi si a Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 299 din 30 aprilie 2015 nu contine prevederi care sa duca la reducerea pensiei IOVR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara ,as dori sa aflu daca vaduva veteranului de razboi ... Jurcsak Anna Maria Jurcsak Anna Maria Buna seara ,as dori sa aflu daca vaduva veteranului de razboi care a fost si invalid de razboi,daca dupa decesul acestuia vaduva acestuia are drept si de ... (vezi toată discuția)
Exista facilitati pentru urmas de veteran de razboi? BirtaOvidiu BirtaOvidiu Buna ziua ! Am si eu o intrebare , poate puteti d-voastra sa imi raspundeti mai clar ....Tatal bunicii mele a murit in al II-lea razboi mondial , pe front ! ca ... (vezi toată discuția)
Lege privind drepturile prizonierilor din primul razboi mondial nicoleta1 nicoleta1 Strabunicul meu a participat la primul razboi mondial in jurul anilor 1914. A fost prizonier de razboi in Rusia in muntii Caucaz timp de 7 ani. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)