avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anii lucrati in strainatate pot fi luati in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anii lucrati in strainatate pot fi luati in considerare ca vechime

Buna ziua !

Anii lucrati in strainatate cu acte in regula pot fi luati in considerare ca vechime la un nou loc de munca in Romania, sau doar la pensie ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:36, 18 August 2016
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

3. Pentru pensie exista :
- Legea nr.263/2010 :
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.


- Regulamentul (CEE) nr. 1408/1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul comunităţii şi Regulamentul nr.574/1972 care stabileşte modalităţile de aplicare a Regulamentului nr.1408/71.
Începând cu 01.05.2010 a intrat în vigoare Regulamentul (CE) nr.883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială modificat şi completat prin Regulamentul (CE) nr.988/2009 si Regulamentul (CE) nr.987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr.883/2004.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea de munca in strainatate TifreaAnca TifreaAnca Buna ziua, Urmeaza sa lucrez in strainatate cu contract de munca,facut acolo.O sa platesc asigurari sanatate,etc acolo. Dupa ceva ani poate ma voi intoarce ... (vezi toată discuția)
Vechime munca euprotopopescu69 euprotopopescu69 Am 8 luni de zile lucrate cu contract de munca in CH kanton Sankt Gallen. Poate sa-mi spuna cineva daca am dreptul la o adeverinta de vechime si daca aceasta ... (vezi toată discuția)
Munca in extern Dragpesccu` Dan Dragpesccu` Dan se pot considera anii de munca in alta tara ca un cumul ani vechime pentru pensie ? (vezi toată discuția)