avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare prin lege
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare prin lege

Codul Muncii art.17 alin (5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

La ce fel de legi se refera ? Exista legi care stipuleaza dreptul angajatorului de a face modificari de contract de munca, permanent ?
Cel mai recent răspuns: goplanet , utilizator 21:28, 19 August 2016
Cred ca se refera la aceasta lege (codul muncii)si sunt cazurile enumerate acolo la acelasi capitol:unele sunt facute cu acordul partilor!Altele unilateral
goplanet a scris:

Codul Muncii art.17 alin (5) .... cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

La ce fel de legi se refera ? Exista legi care stipuleaza dreptul angajatorului de a face modificari de contract de munca, permanent ?


Exista acte normative care prin continutul lor conduc la modificarea anumitor clauze contractuale,incepand cu o data precizata in continutul actului respectiv,la acest tip de "legi"(impropriu spus legi pt ca pot fi si alte tipuri de acte normative,HG,OG,OUG)se refera paragraful invocat de dvs.

Un exemplu concludent pt a intelege mai bine este HOTĂRÂRE nr. 1.017 din 30 decembrie 2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată si in care se arata ca incepând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră.

In acest caz intervine o modificare a clauzei privind salariul de incadrare pt toti angajatii care aveau salarii situate sub acest nivel si modificarea se face prin emiterea unei decizii de modificare a salariului, fara a mai fi nevoie de act aditional.
Se poate modifica ulterior contractul de munca pe o perioada nedeterminata si in baza unei legi existente la data semnarii contractului de munca? Adica o lege in care se stipuleaza ca se pot schimba atributiile angajatilor.
Incheierea unui contract de munca se face avand la baza actele normative ln vigoare la data semnarii ,ulterior pot aparea modificari ale clauzelor contractuale

ART41Codul Muncii:
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d)condiţiile de muncă;
e)salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Prerogativa schimbarii atributiilor este a angajatorului ,care in cf cu Codul Muncii,are dreptul de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, bineinteles in conditiile legii
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2016
ContSters400311, utilizator
hrs61 a scris:

perogativa schimbarii atributiilor este a angajatorului ,care in cf cu Codul Muncii,are dreptul de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, bineinteles in conditiile legii



"Exista acte normative care prin continutul lor conduc la modificarea anumitor clauze contractuale,incepand cu o data precizata in continutul actului respectiv,la acest tip de "legi"(impropriu spus legi pt ca pot fi si alte tipuri de acte normative,HG,OG,OUG)se refera paragraful invocat de dvs."

Modificarile ulterioare a atributiilor se pot face in baza unei legi date ulterior din punct de vedere calendaristic datei de semnare a contractului individual de munca, am inteles corect?



Ultima modificare: Vineri, 19 August 2016
goplanet, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbare sau delegare de atributii ? angajatlastat angajatlastat Nu sunt de acord cu mutarea mea in alt compartiment si i-am anuntat de acest lucru. Angajatorul imi modifica continutul muncii pe șest, dandu-mi ocazional ... (vezi toată discuția)
Salariu modificat la revenirea din ccc Lotus_7 Lotus_7 buna ziua, inainte de a intra in concediul ptr cresterea si ingrijirea copilului am fost incadrata cu un anumit salariu pe cartea de munca; am revenit, am ... (vezi toată discuția)
Data platii salariului animis animis Buna seara, trebuie sa modific pentru toti angajatii data platii salariului. Trebuie sa fac act aditional la fiecare CIM sau e suficient sa fac o decizie a ... (vezi toată discuția)