avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli reparatii garaj subsol
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli reparatii garaj subsol

Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc cu parcare in subsol.
Spatiile de parcare sunt detinute de cativa dintre proprietari. Acestia doresc realizarea unor investitii, cum ar schimbarea usii de acces (vor una noua, cu telecomanda, cea existenta e destul de uzata), repararea rampei de acces care s-a macinat, poate si de la sarea utilizata iarna (e din beton), repararea gratarelor de la canalele de trecere (s-au rupt de la trecerea masinilor), sistem de ventilatie si altele.
Cine are obligatia participarii la aceste cheltuieli? E adevarat ca toti avem procent din suprafata comuna, inclusiv aleea de acces in subsol, unde se afla si adapostul ALA, dar repararea/modernizarea zonelor deteriorate de utilizarea lor de catre cei care detin spatiile de parcare intra in obligatia tuturor proprietarilor?
Ei zic ca usa de garaj face parte din fatada si e in sarcina tuturor, dar ceilalti proprietari nu au utilizat-o niciodata si, deci, nu au dus la deteriorarea ei.
Se aplica prevederile art 654 din codul civil?
Art. 654.
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: terentetalharu , utilizator 16:57, 30 August 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Irinux a scris:
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

Acesta este raspunsul corect. Patesc doar cei care detin acele spatii.
Daca sunteti organizain asociatie de proprietari aplicati prevederile legii 230/2007.

Multumesc pentru raspunsul prompt!
Parcarea este si subsol tehnic (trec prin ea tevile de apa, incalzire, scurgere)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru ... Gabriela Toma Gabriela Toma Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru accesul masinilor in parcarea subterana, cu acces direct din strada, pe baza de telecomanda, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. suntem o asociatie de proprietari cu loturi de parcare ... Valpetrescu Valpetrescu Buna ziua. Suntem o asociatie de proprietari cu loturi de parcare achizitionate in garajul din subsolul imobilului. Unii proprietari nu au insa lot de parcare ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli andreeab1 andreeab1 Buna ziua, Acceptand premisa ca e normal ca in cadrul unui bloc de apartamente, cheltuielile comune (incalzire scara blocului, iluminat scara blocului, ... (vezi toată discuția)