avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul minim brut garantat in plata vs. salariul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul minim brut garantat in plata vs. salariul minim brut obligatoriu ptr studii superioare

dragi colegi,

astazi, rasfoind niste legislatie, am avut o mare "iluminare"
mi-am dat seama ca:
- salariul minim brut garantat in plata este 600 lei
- salariul minim de incadrare ptr studii superioare este 1.200 lei
apoi:
- in caz de somaj tehnic, in cele 3 luni scutite de plata contributiilor, perioada se considera ca fiind cu salariul minim pe economie (adica 600 lei)
- in caz de somaj, indemnizatia de 75% se calculeaza la salariul minim brut pe economie (adica 600 lei)

si mi s-a parut o MARE nedreptate facuta atat angajatorului (ptr ca il obliga sa plateasca 1.200 lei minim in timp ce statul isi acopera obligatiile la nivelul de 600 lei), cat si ptr salariat.

as dori sa stiu daca a descifrat cineva rationamentul acestui decalaj intre obligatiile pe care le impune statul angajatorilor si obligatiile pe care si le impune el fata de fostii angajati.
eu nu prea inteleg de ce, ptr cei cu studii superioare, nu se calculeaza indemnizatia de somaj ca 75% din 1.200 lei (cat obliga pe angajator sa dea ca salariu minim brut) sau de ce pe perioada de somaj tehnic nu se considera aceasta suma in loc de 600 lei

nu stiu daca am explicat prea bine, dar sunt atat de nelamurita incat... parca incep sa nu mai gandesc de atat ciuda
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:39, 21 August 2009
clio06:
De unde ati scos asta? Iata ce spune OUG 28/2009:
Art. 2. -
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
nu era vorba de ce bani primeste el de la angajator pe perioada somajului tehnic. stiu ca este vorna de 75% din salariul brut.

in perioada de somaj tehnic angajatorul, ca si salariatii, nu platesc contributii la stat.
ptr acea perioada, cand va veni vremea pensiei, sau cand va veni desfasuratorul cu punctajul pe fiecare an, in lunile de somaj tehnic punctajul se calculeaza ptr 600 lei. adica ptr salariul minim brut garantat in plata.

si de aici "nelinistea" mea. de ce nu se calculeaza puntajul ptr 1.200 cat ma obliga statul sa dau unui om cu studii superioare salariu minim?
clio06:
1. N-am inteles eu ce ati spus. Aveti dreptate, iata ce spune OUG 28/2009:
Art.2 (5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
2. "Nelinistea" dvs. este data de Guvern. In mai multe interventii anterioare am spus ca salariatii au de pierdut cu acest "somaj tehnic". Unii au spus ca au de castigat, ca iau mai mult in mana (neplatind impozit si contributii) dar este o pacaleala de moment.
domnule valeriu

imi pare tare bine ca vornesc cu dvs.

zau ca mi se pare ca guvernul asta ne ia de prosti! si asta ma supara, ptr ca fiecare trebuie sa aiba o parere buna despre el, si eu am

ma intreb cum de nu a observat nici un minunat lider de mare sindicat chestia asta si sa o discute cu partenerii de negociere?!

stiu, sunt idealista si pun numai intrebari retorice
dar spuneti si dvs..... nu am dreptate?
clio06:
1. Toate guvernele de pana acum ne-au luat de prosti!
2. Eu cred ca au observat liderii de sindicat dar au fost de acord fiindca au contat pe faptul ca nu vor mai trimite in somaj asa de multi salariati. Ei isi pierd partea de cotizatii de la sindicalistii salariati, daca acestia sunt din ce in ce mai putini.
3. Tot liderii de sindicat inchid ochii si la faptul ca "somajul tehnic" este o mare minciuna. Salariatii vin la servicu ca si inainte.
4. Nu sunteti idealista, sunteti realista. Aveti dreptate dar... atat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxydora roxydora va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele intrebari : 1. care este in acest moment salariul minim brut pe tara ce se are in vedere la calculul indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Oug 28/2009 MARIA_c MARIA_c SOMAJUL TEHNIC DE 3 LUNI , IN BAZA OUG 28/2009, AFECTEAZA PENSIA SAU NU??? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic mufita mufita Am salariul tarifar pe luna de 1848 ia venitul brut pe o luna este de 2704 .Cat reprezinta valoarea pe care o sa o incasez pe o luna de somaj tehnic si cum se ... (vezi toată discuția)