avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parcare bloc cu dare in folosinta.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parcare bloc cu dare in folosinta.

Buna,

As vrea sa prezint urmatoarea situatie:

In anul 2011 am cumparat un apartament care a fost construit de o fosta societate de stat in anul 2002. Societatea respectiva a fost cumparata de o companie privata in anul 2005.
Apartamentul a fost cumparat de la o persoana fizica care a fost angajat a acelei societati.

S-a ajuns in situatia in care unii vecini au 3 -4 masini si locuri de parcare nu mai sunt dupa ora 19:00. Am decis sa ma uit in contract si am aflat ca terenul este dat in folosinta.

Atasez bucati din contract:

"....de sub B 1.1-2, imobil constând din apartamentul nr. x, situat la et. l, compus din 3 camere, bucătărie, 2 băi, 3 debarale și 2 holuri, cu 2,48% părți comune: fațada, fundațiile, instalațiile necesare exploatării clădirii, centrala termică, casa scării B — parter - etaj II și cota de 3,2% părți comune indivize particulare ale SAD 1 care sunt: casa scării A de la parter- mansarda, casa scării B de la parter — etaj II, 1 magazie și o cameră de depozitare scara A, 1 cameră depozitare scara B) și cota de 88/3537 mp. teren în folosință, drept ce se transmite concomitent cu încheierea prezentului act în beneficiul cumpărătoarei, care urmează să dobândească asupra lui dreptul de proprietate, în condițiile art. 36 alin. 3 din Legea nr. 18/1991 republicată. Subsemnații vânzători am dobândit imobilul, ca bun comun, prin cumpărare, în baza contractului de vânzare-cumpărare nr....., anexat, autentificat de notar publi......"

Presupun ca cota de 88mp este cea cu dare in folosinta. Ce drepturi am asupra acestui teren? Ce drept am fata de vecini si fata de societatea actuala?
Daca vreau sa fac demersuri pentru a cumpara terenul, cui ma dresez?

Practic vreau sa fortez mana locatarilor sa imparta cate un loc de parcare/apartament, dar toti refuza cum ca nu e terenul nostru ci al societatii. dar in contract scrie clar ca cu dare in folosinta...si din cate stiu eu, pot sa fac ce vreau pe terenul cu dare in folosinta iar compania poate doar sa ma oblige sa il cumpar.

Sfaturi? Mai aduc detalii daca trebuie.

Multumesc mult
Ultima modificare: Luni, 22 August 2016
Ovi789, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ovi789 , utilizator 18:40, 30 August 2016
Astazi am lasat la fiecare in posta uramtorul mesaj, urmeaza sa bat la fiecare la usa sa strang semnaturi pentru a fi de acord cu tragerea la sorti a spatiilor de parcare. Anul care vine demarez proceduriile de dobandire a terenului. Am gresit undeva?

Din contract:
"....de sub B 1.1-2, imobil constând din apartamentul nr. x, situat la et. l, compus din 3 camere, bucătărie, 2 băi, 3 debarale și 2 holuri, cu 2,48% părți comune: fațada, fundațiile, instalațiile necesare exploatării clădirii, centrala termică, casa scării B — parter - etaj II și cota de 3,2% părți comune indivize particulare ale SAD 1 care sunt: casa scării A de la parter- mansarda, casa scării B de la parter — etaj II, 1 magazie și o cameră de depozitare scara A, 1 cameră depozitare scara B) și cota de 88/3537 mp. teren în folosință, drept ce se transmite concomitent cu încheierea prezentului act în beneficiul cumpărătoarei, care urmează să dobândească asupra lui dreptul de proprietate, în condițiile art. 36 alin. 3 din Legea nr. 18/1991 republicată. Subsemnații vânzători am dobândit imobilul, ca bun comun, prin cumpărare, în baza contractului de vânzare-cumpărare nr....., anexat, autentificat de notar publi......"

Capitolul III - Dispozitii privind terenurile proprietate de stat si unele prevederi speciale
Art. 36 – LEGEA 18/1991
(1) Terenurile aflate in proprietatea statului, situate in intravilanul localitatilor si care sunt in administrarea primariilor, la data prezentei legi, trec in proprietatea comunelor, oraselor sau a municipiilor, urmand regimul juridic al terenurilor prevazute la art. 26.
(2) Terenurile proprietate de stat, situate in intravilanul localitatilor, atribuite, potrivit legii, in folosinta vesnica sau in folosinta pe durata existentei constructiei, in vederea construirii de locuinte proprietate personala sau cu ocazia cumpararii de la stat a unor asemenea locuinte, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor, in proprietatea acestora, integral sau, dupa caz, proportional cu cota detinuta din constructie.
(3) Terenurile atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobanditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor, in conditiile dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinta a terenului, proprietari ai locuintelor.
(4) Dispozitiile art. 23 raman aplicabile.
(5) Terenurile fara constructii, neafectate de lucrari de investitii aprobate, potrivit legii, din intravilanul localitatilor, aflate in administrarea consiliilor locale, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispozitiilor Decretului nr.712/1966 si a altor acte normative speciale, se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora, dupa caz, la cerere.
(6) Atribuirea in proprietate a terenurilor prevazute de alin. (2)-
(5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primariilor, facuta pe baza verificarii situatiei juridice a terenurilor.
De citit: hotarare jeducatoreasca ce priveste aceasta chestiune
Potrivit dispozitiilor art. 33 din H.G. nr. 20/1996 privind normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 112/1995, astfel cum au fost modificate si completate prin H.G. nr. 11/1997, in situatiile de vanzare catre chiriasi a apartamentelor, dreptul de proprietate se dobandeste si asupra terenului aferent, cu respectarea dispozitiilor art.26 alin. ultim din Legea nr. 112/1995.

Conform art. 26 alin. (3) din Legea nr. 112/1995, suprafetele de teren preluate de stat sau de alte persoane juridice aflate la data de 22 decembrie 1989 in posesia acestora si care depasesc suprafata aferenta constructiilor, raman in proprietatea statului.

Asadar, aceste suprafete de teren, care depasesc suprafata aferenta constructiilor ce sunt dobandite in baza Legii nr. 112/1995, nu pot fi atribuite cumparatorilor locuintei in temeiul art. 36 alin. (2) si (3) din Legea nr. 18/1991.

De altfel, art. 36 alin. (2) din Legea nr. 18/1991 prevede ca terenurile proprietate de stat situate in intravilanul localitatilor, atribuite, potrivit legii, in folosinta vesnica sau folosinta pe durata constructiei, in vederea construirii de locuinte sau cu ocazia cumpararii de la stat a unor asemenea locuinte, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor, in proprietatea acestora.

Prim urmare, textul citat se aplica terenurilor care, inainte de anul 1989 au fost atribuite de catre stat in folosinta persoanelor care erau proprietari ai constructiilor. Odata cu aparitia Legii nr. 18/1991, cei care erau proprietari ai constructiilor au putut solicita atribuirea in proprietate si a terenului aferent pe care pana la acest moment l-au detinut cu titlu de folosinta.
Concluzie: terenul apartine proprietarilor ci nu Enel. Dreptul de proprietate poate fi cumparat/dobandit prin instanta sau pe cale amiablila.
Alte dispozitii, cum se face imparteala cand terenul nu este concret identificat sau parcelat, se gasesc inlegea civila. De obicei se cade de comun accord sau prin avocati.

NOTE:
In 2001 cand a fost construit blocul apartinea ELectrica, companie de STAT!
Iulie 2004 - Este semnat contractul de privatizare pentru companiile de distribuție și electricitate – Electrica Banat și Electrica Dobrogea, fiind astfel primul proces de privatizare finalizat de statul român în sectorul de distribuție a energiei electrice.
Rog pe cei ce abuzeaza de spatial comun prin parcarea mai multor autovehicule/apartament sa inceteze sau sa se adreseze unui avocat.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocul în care locuiesc are un teren pe care se poate parca. cum pot obliga asociația să repartizeze locurile de parcare? Ovi789 Ovi789 Buna, Cum pot forta asociatia de locatari sa imparta locurile de parcare? In momentul de fata, blocul, detine cu dare in folosinta un teren pe care sunt ... (vezi toată discuția)
Parcare bloc nou Steluta Ecaterina Steluta Ecaterina Buna ziua, de 1 an am cumpărat un apartament la parter in sector 3 într-un bloc nou, mentionez ca parterul este retras, etajul 1 este peste parter cu ... (vezi toată discuția)
Parti comune in bloc ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, Am si eu o intrebare in legatura cu partile comune ale unui bloc. -subsolul blocului daca nu este prevazut cu boxe dar o parte din ... (vezi toată discuția)