avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza

Buna ziua,

va rog, daca se poate, sa imi confirmati/infirmati urmatoarea idee :

- expertul desemnat de instanta trebuie sa se raporteze strict la obiectivele solicitate, fara a lua in calcul probe sau documente in plus fata de cele la care se refera obiectivele. De exemplu, in situatia in care in obiective este prevazut ca pe baza documentelor existente la dosar sa se constate daca un anume impozit se datoreaza sa nu, atunci expertul nu are voie sa analizeze decat acele documente, nu ? si daca pe baza acestora nu isi poate forma o opinie, ce face ? banuiesc ca intocmeste raportul si scrie ca nu poate exprima opinia

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:17, 4 Septembrie 2016
In cadrul efectuarii lucrarilor expertizei, expertul analizeaza toate documentele existente la dosarul cauzei si poate solicita si documente suplimentare care sa-i fie puse la dispozitie de partile in proces.
Expertul este in masura sa analizeze toate documentele (nu poate avea interdictie din partea instantei sa analizeze anumite documente, daca acestea sunt depuse la dosarul cauzei) si sa utilizeze in cadrul expertizei/ la intocmirea raportului de expertiza toate acele elemente care ii sunt utile pentru intocmirea raportului de expertiza in cadrul caruia sa raspunda la toate obiectivele formulate de catre instanta pentru expertiza tehnica/ contabila judiciara.
Concluziile raportului de expertiza contin raspunsuri pe scurt la obiectivele fixate de instanta de judecata pentru expertiza.
Multumesc mult, si scuze ca intreb din nou dar vreau sa fiu sigura sa nu am apoi reprosuri sau alte neplaceri : daca obiectivul face referire doar la documentele existente in dosar, adica sa se raspunda daca pe baza documentelor existente la dosar se datoreaza sau nu un impozit, si daca acele documente nu sunt suficiente pentru ca expertul sa-si formeze o opinie, are dreptul expertul sa ceara si alte documente (in afara celor de la dosar). Ma gandesc sa nu se interpreteze ca abuz in serviciu sau altceva, utilizarea altor documente ( ce nu sunt la dosar). Daca pe baza celor de la dosar nu se poate forma opinia expertului, banuiesc ca se poate scrie asta in raport nu ?
NCpC mentioneaza:
-Art. 335: Efectuarea expertizei la fata locului
(1)Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea, Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
(2)Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.(3)In cazul in care una dintre parti opune rezistenta sau impiedica in orice alt mod efectuarea lucrarii, instanta va putea socoti ca dovedite afirmatiile facute de partea adversa cu privire la imprejurarea de fapt ce face obiectul lucrarii, in contextul administrarii tuturor celorlalte probe.
(4)Cheltuielile efectuate cu expertiza pana la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuarii expertizei.
(5)In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.
Puteti solicita in scris si transmite prin posta cu confirmare de primire (eventual o data cu adresa de convocare a partilor la expertiza), toate documentele pe care le considerati necesare efectuarii expertizei, anexand la dosarul cauzei adresa respectiva, anterior depunerii raportului de expertiza, pentru a fi avuta in vedere solicitarea dvs., de catre instanta de judecata.
Multumesc foarte mult! Numai bine va doresc.
Sunt expert tehnic judiciar si mi se intampla ca in dosarul cauzei sa nu gasesc toate documentele necesare rezolvarii obiectivelor expertizei. In asemenea cazuri, in scrisoare prin care convoc partile mentionez necesitatea punerii la dispozitia expertului, in copie xerox sau in format electronic, a respectivelor documente, nominalizandu-le. Documentele primite se ataseaza raportului de expertiza.
In unele cazuri va trebui sa aduceti la cunostinta instantei necesitatea punerii la dispozitie de catre parti a unor documente. Solicitati in scris ca instanta sa oblige partea/partile sa depuna la dosar respectivele documente.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara fara citarea paratului district district Sunt in proces cu asociatia de proprietari ptr cote de intretinere umflate, calculate incorect, nerespectand prevederile legii 230/2007. Instanta a aprobat ... (vezi toată discuția)
Intocmirea raportilui de expertiza dosar asigurare dovezi vrica vrica Este valabil un Raport intocmit daca nu au participat la asigurarea dovezilor cele doua parti implicate in dosar (vezi toată discuția)
Documente justificative ce pot fi folosite la intocmirea unei expertize MIHAELA_9 MIHAELA_9 Intocmirea unei expertize contabile judiciare trebuie sa aibe ca baza doar documentele justificative depuse de reclamant la dosar sau si cele depuse de parat ... (vezi toată discuția)