avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenirea bunicii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenirea bunicii

Buna ziua,

Bunica a avut 3 frati, sa le zicem A,B,C. Dupa revolutie, ei au avut dreptul la recuperarea unor terenuri, ramase de la parintii lor, in mod egal pt cei 4 .
Cand au primit terenurile (cam in 1995) situatia a fost asa:
- bunica a primit partea ei
- fratele B murise, iar mostenitorii lui (doi copii) au primit ei terenul.
- fratele C a renuntat , la fel si fiul lui.
- fratele A a intrat in posesia terenului lui de drept dar si a terenului fratelui C.

Fratele A nu avea urmasi.
Dupa moartea lui in 2014, el a lasat cele doua terenuri (al lui si al fratelui C) nepotilor lui, adica copiilor fratelui B, care imediat au vandut tot .

Intrebare:
- cu ce drept fratele A a intrat in posesia terenului fratelui C ?
- copiii bunicii ar fi avut dreptul la terenurile fratelui A care nu a avut urmasi directi ? (bunica fiind deja decedata cand a murit fratele A)

Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:03, 24 August 2016
Buna ziua,
1. Fratele A a luat acel teren .... nu se stie cum.
Normal era ca partea lui C sa se imparta, la dezbaterea mostenirii, intre ceilalti frati.
2. la dezbaterea succesiunii de pe urma lui A, la mostenire trebuiau sa vina TOTI celilalti frati fie direct fie prin reprezentare.
Nu stiu ce notar a dezbatut o asemenea succesiune dar e tare ciudata.
Va sfatuiesc sa luati legatura urgent cu unh avocat pentru a incerca deschiderea unui dosar pentru anularea acelui act de mostenire.
ATENTIE, sper ca s-a dezbatut succesiunea la notar sau prin instanta nu pe la primarii sau la portarul CAP-ului (fie prin primarie fie prin portarul CAP-ului este tot una adica fara valoare juridica).
Cine si cum a incheiat acte de vanzare cumparare pentru terenuri? Ce notar?
Sau tot portarul de la CAP a facut actele?
LUATI URGENT legatura cu un avocat.
steliana2016 a scris:

Intrebare:
- cu ce drept fratele A a intrat in posesia terenului fratelui C ?

Asta sa ne spuneti dvs., noi nu avem de unde sa stim !


steliana2016 a scris:

Intrebare:
- copiii bunicii ar fi avut dreptul la terenurile fratelui A care nu a avut urmasi directi ? (bunica fiind deja decedata cand a murit fratele A)

Da, copiii bunicii dvs., zis nepotii defunctului A, in calitatea lor de mostenitori legali - descendenti de colaterali privilegiati ar fi avut dreptul la mostenirea lui A.


Ipoteza in speta dvs. poate fi asa - in momentul in care C a renuntat, mostenirea strabunicului(cei) dvs. defunct(e) ar fi trebuit impartita la 3 (nu la 4 cum ati sugerat ca s-a intamplat), revenindu-le cate 1/3 lui A. B si bunicii dvs (de ce nu i-at dat litera, abreviere, si bunicii?). Apoi, la decesul lui A (fara urmasi, dar poate cu sot supravietuitor), mostenirea acestuia se imparte conform regulilor de la maostenirea legala (daca nu s-a dispus de bunuri prin testament), s.a.m.d.
Fratele A era vaduv si nu avea copii.

Nu am sugerat nimic, ci chiar asa s-a intamplat: desi C a renuntat la mostenire, totusi terenurile s-au impartit la 4 iar partea in surplus a luat-o tot A, dar nu cunosc pe baza carui act (la acea data A era in conflict cu restul familiei si nu vorbea cu nimeni, deci nu cunoastem exact ce a facut...)

Fratele A a facut un testament pentru copiii lui B , care astfel au mostenit :

-partea lui C (intrata in posesia lui A inca din timpul vietii)
- partea lui A

Copiii lui B au vandut rapid terenurile (cele mostenite de la tatal lor B si cele mostenite de la A) si am aflat asta de pe situl Primariei de care apartineau acele pamânturi. Cu suma obtinuta au fost achizitionate doua imobile in capitala.

Per total din terenurile de la parintii bunicii , copiii lui B au mostenit 3/4 iar restul 1/4 bunica.

In acest caz, totul a fost legal. Case closed. :closedtopic:
Multumesc pt raspuns, da nu mi-ati raspuns la intrebare: cum a reusit A sa intre in posesia partii lui C, stiind ca C nu a facut niciun act de donatie, de renuntare, nimic.

Domnul avocat de mai sus ( domnul Gabriel K) tocmai a raspuns ca nu e deloc in regula.

Intrebare: testamentul poate fi atacat ?

Alte discuții în legătură

Diminuarea masei succesorale prin disimulare ionmoisil ionmoisil Parintii tatalui meu au avut 2 fii, tatal meu si unchiul meu.Primul a decedat bunicul inainte de 1989.Masa succesorala dupa bunicul meu s-a impartit in cotele ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire xenia_mn xenia_mn Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : Mostenire de la parinti nedezbatuta de foarte multi ani . (Proprietatea este atestata doar de testamentul ... (vezi toată discuția)
Mostenire miticasu miticasu Buna seara, Bunicul meu a cumparat niste terenuri si o casa in anii 1942 si 1945 in anii 1970 a dat casa tatalui meu dar fara acte. In 1986 bunicu a murit tata ... (vezi toată discuția)