avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore de munca-recuperate ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore de munca-recuperate ?

Buna ziua,
Firma(un call center/back office) la care lucrez solicita disponibilitatea angajatilor pt sapt viitoare pentru stabilirea orarului de munca.Intervalul de munca fiind 07:22 de luni pana vineri.Orarul ne este transmis pana la finele saptamanii in curs, de obicei duminica.Eu sunt repartizat sa lucrez in intervalul 07-15 toata saptamana,de exemplu.Eu ma ocup de prelucrarea unor facturi,pe care le primim de la firma "mama"din afara tarii.Daca eu raman intr-o zi sau mai multe zile fara facturi de lucru,1-2-3 ore /zi,sunt trimis acasa.Ulterior mi se va solicita sa stau ore suplimentare in diferite zile, in fct.de volumul de facturi livrate,pentru a-mi acoperi orele lipsa.(toate orele de munca sunt pontate intr-un program de contorizare, via internet).Contractul individual de munca este pt 8ore/zi,nu pe norma de munca.Este normal sa lucrez orele "pe minus"? Eu mi-am dat disponibilitatea pt acea sapt., mi s-a dat un orar de munca.Este vina mea ca firma nu reuseste sa-mi dea de munca atunci cand sunt prezent la serviciu ?
In cazul in care nu reusesti sa-ti acoperi orele pe minus in acea luna, in fct de conjunctura, ti se ia o zi sau mai multe din C.O. ..sau retinere din salariu.

O alta intrebare : personalul din aceeasi firma,dar de pe proiecte diferite(call center ,back office data entry, visual box) poate primi diferentiat tichete de masa zilnice? unii da, altii deloc.

Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 25 August 2016
HYP, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 20:55, 27 August 2016
HYP a scris:

....Contractul individual de munca este pt 8ore/zi,nu pe norma de munca.Este normal sa lucrez orele "pe minus"? Eu mi-am dat disponibilitatea pt acea sapt., mi s-a dat un orar de munca.Este vina mea ca firma nu reuseste sa-mi dea de munca atunci cand sunt prezent la serviciu ?
In cazul in care nu reusesti sa-ti acoperi orele pe minus in acea luna, in fct de conjunctura, ti se ia o zi sau mai multe din C.O. ..sau retinere din salariu.

O alta intrebare : personalul din aceeasi firma,dar de pe proiecte diferite(call center ,back office data entry, visual box) poate primi diferentiat tichete de masa zilnice? unii da, altii deloc.

Va multumesc !


1. Art.164 C.mun.
....
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
....

Nu este vina dvs ca nu va puteti desfăşoura activitatea din motive neimputabile dvs.

2. Situatia in cauza poate fi reglementata prin reg.intern al angajatorului sau printr-o procedura operationala si nu prin retineri din CO sau din salariu.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3. Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa,
precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
La criteriile de selectie priv.stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, ""tinand seama de conditiile concrete de munca in care isi desfasoara activitatea unele categ.de salariati" : salariatii se gasesc in aceeasi sala,atat cei din call center, cat si cei care introduc date sau au alte proiecte in desfasurare.Toate categoriile lucreaza in fata calculatorului,lucruri diferite.Cei de pe call center au in plus faptul ca vorbesc.
Ultima modificare: Joi, 25 August 2016
HYP, utilizator
Daca considerati ca exista vreo discriminare in ceea ce priveste acordarea tichetelor puteti sesiza Inspectia Muncii si /sau CNCD - Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Inspectia Muncii
[ link extern ]

CNCD - Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
[ link extern ] /

Atunci cand am intrebat de ce nu beneficiem de tichete de masa, ni s-a raspuns ca proiectul pe care lucrez nu äre tichete".In regulamentul de ordin interna , care mi-a fost prezentat la angajare se specifica ca tichetele de masa se acorda personalului de baza,insa nu era specificat care sunt acele persoane.Cu toate acestea,angajati de pe alte proiecte au inceput sa beneficieze de tichete DUPA ce proiectul nostru a luat luat fiinta.
Ce inseamna "personal de baza" ?

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa iliada iliada spuneti-mi va rog,daca ai 2 job-uri,unul full-time si unul part-time se pot primi bonuri de masa de la ambele si in ce conditii.eu nu primesc de la niciunul.de ... (vezi toată discuția)
Legea salarizarii la patron abalasi_costel abalasi_costel 1. este legal ca firma in care lucrez cu contract nedeterminat,sa-mi dea 11 bonuri de masa lunar,atata timp cat lucrez 22 sau 23 de zile lunar? 2..DE CATE ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa diana_1111 diana_1111 Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca angajatorul sa ofere bonuri de masa unor angajati iar altora nu. Si asta in conditiile in care toti angajatii ... (vezi toată discuția)