avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Onorariu avocat angajat de primărie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Onorariu avocat angajat de primărie

Primărie de comună, chemată în judecată pentru refuz comunicare informații de interes public e reprezentată de avocat. În întâmpinarea depusă pentru recurs, solicită plata onorariului avocatului, încă neprobată. În același timp, organigrama primăriilor de comună include un compartiment juridic cu cel puțin un angajat. Are dreptul primăria de comună să angajeze un avocat pentru o cauză atât de simplă?
Cel mai recent răspuns: Luci321 , utilizator 21:28, 26 August 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În primă instanță, primăria a fost reprezentată de un avocat, dar nu a solicitat și nu a probat existența cheltuielilor de judecată, cheltuieli care, cf. art 452 al C. proc. civ. [Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condiţiile legii, dovada existenţei şi întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.], nu mai pot fi solicitate sau probate. Dispozitivul hotărârii menționează, deci, în mod corect, „fără cheltuieli de judecată”. Onorariul care s-a plătit rămâne, deci, în sarcina celui care a avansat plata.

Chiar dacă nu există o interdicție ca instituțiile publice să angajeze avocat, art. 19 al Legii 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic oferă posibilitatea primăriilor, în situația în care nu ar avea consilier juridic angajat la primărie, să fie reprezentate de consilieri juridici ai Consiliului Județean (salarizați deja): Consilierii juridici din structurile administraţiei publice judetene şi locale sunt obligati sa acorde consultanţă şi asistenţa juridica, la cerere, consiliilor comunale şi primariilor, iar reprezentarea acestora se poate face pe baza delegatiei emise de primar..

Nu există vreun temei juridic de a cere judecătorului să se sesizeze singur cu privire la mismanagementul fondurilor publice pentru a nu fi nevoie de proceduri administrative deschise în paralel?
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2016
Luci321, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie depusa chitanta ca a fost platit pentu acel proces.
A depus chitanta avocatul?

Pentru calea de atac, a solicitat primăria, prin avocat, plata onorariului, dar și-a rezervat dreptul de a-l proba ulterior, drept pe care, cf. art 452 al C. proc. civ., îl are. Totuși, bănuiesc eu, acest drept se exercită pentru a vedea cum evoluează lucrurile și dacă e oportun sau nu să depună vreo factură/chitanță. La fel, bănuiesc că nu există aprobarea Consiliului Local pentru plata apărătorului și nici măcar pentru mandatul de reprezentare. Voi afla, însă, fie adresându-mă cu o altă cerere de informații de interes public direct primăriei (care va fi, cel mai probabil, nesoluționată în termenul legal de 10 zile, deci voi avea un refuz pe care îl voi prezenta instanței), fie cu o petiție prefecturii (căreia o să-i cer - mulțumesc Mihaela33 pentru sugestie - să îmi comunice dacă s-au respectat procedurile legale pentru contractarea unui avocat, atât pentru judecarea în primă instanță, cât și pentru recurs și dacă s-au decontat sume de bani). O să încerc și să cer instanței să oblige partea să prezinte aceste documente într-un termen scurt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocatul a neglijat să ceară micșorarea cheltuielilor de judecată solicitate de partea adversă. s-a finalizat și recursul, ce se mai poate face în această etapă? lolita45 lolita45 Buna ziua, Am urmatorul caz: acum cativa ani am dat in judecata o banca pentru clauze abuzive intr-un contract de credit. Am pierdut pe fond, la fel si in ... (vezi toată discuția)
Cenzurarea onorariilor avocatiale de catre instantele de judecata SIMBOTIN REMUS - Cabinet de Avocat si Mediator - Brasov, Romania SIMBOTIN REMUS - Cabinet de Avocat si Mediator - Brasov, Romania Ce parere aveti despre acest subiect? Mai ales in procesele in care ne judecam in contradictoriu cu statul roman sau in contradictoriu cu autoritatile ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! exec. silita-creanta primariei constand in cheltuieli de judecata alexandrapasca alexandrapasca Primaria a fost reprezentata intr-un proces de catre un avocat. Procesul a fost castigat de primarie. Instanta a obligat partea care a pierdut sa plateasca ... (vezi toată discuția)