avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... revizuire incalcare autoritate lucru judecat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

revizuire incalcare autoritate lucru judecat

Art. 509: Obiectul şi motivele revizuirii
(1) Revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă:
8. există hotărâri definitive potrivnice, date de instanţe de acelaşi grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri;

Conditia de admisibilitate este ca hotararea a carei revizuire se cere sa fie pronuntate asupra fondului. Insa aceasta hotarare nu trebuie neaparat sa fie definitiva.
Totusi, pt ca aceasta hotarare sa aiba autoritate de lucru judecat, trebuie ca mai intai sa devina definitiva.

Situatia este urmatoarea:
Prima hotarare este apelata.
In timpul judecarii apelului, instanta de apel pronunta o incheiere prin care contrazice o incheiere a instantei de fond! Fara sa o anuleze!
Deci incheierea instantei de apel incalca autoritatea de lucru judecat a incheierii instantei de fond.

Intrebarea este, de cand curge termenul sa introduc revizuire pt contrarietatea celor 2 incheieri?

Art. 511: Termen de exercitare
(1) Termenul de revizuire este de o lună şi se va socoti:
8. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 8, de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri.

Incheierea instantei de apel e definitiva de la data pronuntarii acestei incheieri... sau de la data pronuntarii hotararii finale in apel?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 15:29, 6 Septembrie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Care este temeiul invocat al inadmisibilitatii formularii revizuirii impotriva unei incheieri?

Potrivit prev. art. 509 alin (1) Revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă...

Potrivit prev. art. 424 alin (5) Toate celelalte hotărâri date de instanţă se numesc încheieri, dacă legea nu prevede altfel.

Pare mai degraba discutabil daca o incheiere se poate spune ca e pronuntata asupra fondului... in masura in care se admit sau resping cereri de probatorii asupra fondului.
Numai de la data ramanerii definitve a hotararii date in apel.Intr-adevar, s-ar putea face o discutie pe natura incheireii respective:preparatorie sau interlocutorie.[Art.235 NCPC].
Multumesc f mult pt raspuns! Am omis sa invederez ca si hotararea data in apel e tot definitiva, intrucat litigiul de munca e scutit de recurs. Ceea ce face ca toate incheierile instantei de apel, inclusiv cele preparatorii... sunt definitive... in sensul ca nu sunt prevazute cu cale de atac. Ca nu sunt definitive in sensul ca instanta poate reveni asupra lor... e o curiozitate juridica :)
Ramane acelasi raspunsul??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Putere de lucru judecat caradis caradis Buna ziua. Pot depune cerere de Recurs in interesul legii daca abia dupa un an si jumatatate am observat ca doua decizii ale aceleasi instante sunt contrare ... (vezi toată discuția)
In litigiile de munca se poate solicita reexaminarea daca hotararea pronuntat in apel este total opusa celei pronuntata in fond? cristina69 cristina69 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca intr-un litigiu de munca s-a pronuntat la fond o sentinta prin care s-a respins actiunea reclamantului in intregime iar ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca prin fals- demersuri pt anulare ligriv ligriv Va rog sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva,mai poate fi atacata o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si la baza careia(in proces)au stat acte ... (vezi toată discuția)