1.) pot vinde un teren primit in donatie daca din partea donatoarei exista mostenitori rezervatari?
2.) dupa inscrierea dreptului de proprietate donatie se poate revoca?
Buna ziua,
Atata timp cat terenul a intrat in proprietatea dumneavoastra si l-ati intabulat, il puteti vinde.
Donatia se poate ataca, ca orice alt juridic, oricand. Problema este ce sanse de reusita ale donatorului sunt sa o revoce.
1) Donatarul poate vinde terenul, insa mostenitorii rezervatari pot cere reductiunea liberalitatii excesive (a donatiei) daca li s-a incalcat rezerva succesorala.
Textul de lege stipuleaza ca : Reducţiunea se realizează prin echivalent în cazul în care, înainte de deschiderea moştenirii, donatarul a înstrăinat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale, precum şi atunci când bunul a pierit dintr-o cauză imputabilă donatarului.
(prin echivalent = in bani, in speta noastra)
2) In principiu, donatorul nu poate revoca donatia (exista insa si exceptii strict prevazute de lege - Cauzele de revocare - Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul).
Donatie
Betea
Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Donatie
Mihai488
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)