avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzarea unui teren primit in donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzarea unui teren primit in donatie

1.) pot vinde un teren primit in donatie daca din partea donatoarei exista mostenitori rezervatari?
2.) dupa inscrierea dreptului de proprietate donatie se poate revoca?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:24, 4 Septembrie 2016
Buna ziua,
Atata timp cat terenul a intrat in proprietatea dumneavoastra si l-ati intabulat, il puteti vinde.
Donatia se poate ataca, ca orice alt juridic, oricand. Problema este ce sanse de reusita ale donatorului sunt sa o revoce.
@Melinda2006, se impun urmatoarele preciari:

1) Donatarul poate vinde terenul, insa mostenitorii rezervatari pot cere reductiunea liberalitatii excesive (a donatiei) daca li s-a incalcat rezerva succesorala.

Textul de lege stipuleaza ca : Reducţiunea se realizează prin echivalent în cazul în care, înainte de deschiderea moştenirii, donatarul a înstrăinat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale, precum şi atunci când bunul a pierit dintr-o cauză imputabilă donatarului.
(prin echivalent = in bani, in speta noastra)

2) In principiu, donatorul nu poate revoca donatia (exista insa si exceptii strict prevazute de lege - Cauzele de revocare - Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)
Bună ziua, strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie ... Andreeaseceleanu06 Andreeaseceleanu06 Bună ziua, Strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie cu uzufruct viager lipsit de sarcini și obligații, aceasta are 3 copii ei pot ataca acest act? (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)