avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prezumtia de posesie si proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prezumtia de posesie si proprietate

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 919
Prezumţia de posesie şi prezumţia de proprietate

(1) Până la proba contrară, acela care stăpâneşte bunul este prezumat posesor.
(2) Detenţia precară, odată dovedită, este prezumată că se menţine până la proba intervertirii sale.
(3) Până la proba contrară, posesorul este considerat proprietar, cu excepţia imobilelor înscrise în cartea funciară.

Referitor la alin1 din acest articol de lege, exista vreo autoritate care sa elibereze o certificare precum posesorul este considerat propietar pana la proba contrara ?

Am inteles ca, primaria poare elibera un act administrativ din care reiese faptul ca posesorul este cunoscut ca fiind stapanitorul unui bun si astfel se prezuma a fi propietarul bunului.
Insa ,Primaria oricare ar fi ea, nu va emite acest act.
Am inteles ca notarul la cererea persoanei interesate poate elibera o incheiere de constatare prin care constata ca bunul este propietatea faptica a solicitantului, dar numai in baza actului emis de primarie ,iar in absenta acestuia ,solicitantul se va adresa direct OCPI solicitand deschiderea si notarea in CF a posesiei faptice, simultan oficiul de CF va deschide o actiune in instanta solicitand constatarea refuzata de primarie si notar.

Stiu ca va fi f.geru de raspuns la acest subiect deoarece ar face loc unor speculatii ale samsarilor de terenuri, insa scopul este informativ si educativ.

Orice comentariu este de prisos
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Raspunsuri am si eu , cu trimiteri de la o institutie la alta . Concret , insa , nimic . Credeti ca puteti finaliza ceva ? Si , mai exact , cum ? Va rog sa imi spuneti daca rezolvati ceva ! Multumesc !
Carmen -Mihaela Dragan
Consilier juridic
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conf.art.1133(1)NCC,"Certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitor,legal sau testamentar,precum si dovada dretpului de proprietate al mostenitorilor acceptanti asupra bunurilor din masa succesorala, in cota care se cuvine fiecariua."
Mergeti la Primarie si obtineti un numar de inregistrare pe o cerere scrisa prin care solicitati eliberarea unui Certificat pentru atestarea posesiei exercitate sub nume de proprietar in conformitate cu modelul cuprins in ANEXA 1.50 la Ordinul A.N.C.P.I. 700/2014. . In cazul in care se refuza cererea obligati primaria in instanta sa va elibereze certificatul.
Multe primarii din tara refuza eliberarea acestor certificate in mod abuziv.
Un rationament pertinent care in opinia mea atesta ca acest certificat poate si trebuie sa fie eliberat gasiti aici: [ link extern ]
Refuzul este efectul necunoasterii prevederilor legale in acest sens de catre juristii primariilor sau celor care instrumenteaza cererile.
Emiterea unui astfel de act administrativ presupune studierea actualizarilor legii in materie...adica e citit , decat sa se apuce de tocit legi mai bine refuza.

Acest act administrativ are putere probanta in ceea ce priveste posesia ,adica este o recunoastere oficiala cu privire la o stare de fapt si care poate fi folosita in vederea obtinerii unui drept real asupra unui imobil pe cale judacatoreasca dar si admninistrativa.

Asteptam cu interes spete pe acest subiect.....

Am făcut o posesie pe un teren acuma se poate vinde

Alte discuții în legătură

Cadastru si intabulare Dana Dinu Dana Dinu Buna ziua, Problema mea este urmatoarea : Bunicul meu a detinut (fara acte) un teren situat in sectorul 3. Ulterior decesului bunicului meu, bunica si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .imi trebuie o adeverinta de la primaria buzau din ... cristianQpanait cristianQpanait buna ziua .imi trebuie o adeverinta de la Primaria Buzau din care sa reiasa ca terenul pe care este facuta casa nu este in domeniul public sau privat al ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumparare de mana Valeria90 Valeria90 Este vorba despre despre un contract de vanzare -cumparare de mana. În anul 2019 am cumpărat cu act privat de mana(contract de vanzare cumparare cu 2 ... (vezi toată discuția)