avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie simulata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie simulata

Buna,
Tata si mama ii fac contract de vanzare fratelui meu pe intregul lor patrimoniu.
intrebari:
1. Ce sanse am sa declar respectivul act nul?
2.Care este procedura?
3. Eu cu ce ma aleg in calitate de mostenitor al celor doi, daca nu reusesc sa declar nul contractul de v-c?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 14:10, 28 August 2009
Nu puteti sa-l declarati nul, pentru ca pe timpul vietii oricine poate dispune de averea sa cum doreste.
Daca demonstrati insa instanteti de judecata ca in momentul semnarii contractului de vanzare cumparare nu aveau discernamant, veti reusi desfiintarea lui.
multumesc, dar problema se pune ca fratele meu nu a achitat nici un leu.
contractul nu e nul datorita lipsei pretului?
nu se poate solicita nulitatea lui pe acest motiv?
obiectul contractului de v-c trebuie sa fie determinat sau determinabil. in sensul ca nu pot sa scriu ii vand lui X tot patrimoniul meu. atunci contractul ar fi nul absolut. desi banuiesc ca nu a fost formulat in acesti termeni.
in cazul in care doriti sa mai aveti o parte din mostenire, puteti sa aratati instantei ca este vorba de fapt de o donatie deghizata, iar nu de un veritabil contract de vanzare-cumparare, iar atunci fiind mostenitor rezervatar puteti solicita raportul donatiilor si dreptul dumneavoastra la rezerva succesorala. dar pentru asta ar trebui ca parintii dumneavoastra sa nu mai fie in viata si sa fie donatie deghizata, in sensul ca pretul a fost doar simulat si de fapt parintii au facut o liberalitate.
in ceea ce priveste discermanantul din cate am citit, atrage nulitatea relativa a contractului de vanzare cumparare, desi sunt autori care sustin ca logic ar fi sa atraga nulitatea absoluta. prin urmare, cum deocamdata atrage doar nulitatea relativa aceasta nu poate fi invocata ( lipsa discernamantului) decat de parintii dumneavoastra. de dumneavoastra in nici un caz.

daca nu e stipulat pretul e nul ca vanzare-cumparare, dar e valabil ca donatie. deci inapoi la raportul donatiilor. plus ca trebuie sa dovediti ca nu a platit nimic.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
tdkappa13, utilizator
Cum veti dovedi ca nu s-a achitat pretul contractului?!
Daca in contract se prevede ca vanzatorul declara ca a primit pretul iar cumparatorul declara ca l-a platit?!
Intradevar, in contract se individualizeaza bunurile: casa, teren agricol etc.
Eu stiu ca la notariat, cand inchei un ctr. de v-c, te trimite notarul sa depui banii intr-un cont.
iN CAZUL MEU EI NU AU DOVADA ACHITARII PRETULUI.
Banii respectivi nu trebuie sa se gaseasca tot in patrimoniul parintilor?

Alte discuții în legătură

Act vanzare teren danielovski danielovski As vrea va rog sa stiu daca se poate ataca un act de vanzare autentic , 2005, dat fiind faptul ca la acea data procura nu era autentica (au fost 3 proprietari) ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul de a contesta contractul de vanzare cumparare? cristinelblondu cristinelblondu daca unul din copii cumpara de la parinti o proprietate cu contract de vanzare cumparare,cine poate ataca contractul si in cat timp.? (vezi toată discuția)
Părinții vor să cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii cu act de vânzare-cumpărare, dar fără plata prețului. se impune un preț minim de vânzare? Cris D. Cris D. Daca parintii vor sa cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii, cu act de vanzare/cumparare, trebuie sa faca dovada primirii banilor de la fiu? Mentionez ... (vezi toată discuția)